'Onacceptabel'

Kamer wil verbod op 'beschadigende homogenezing'

28 mei 2019 17:56 Aangepast: 28 mei 2019 17:59
De Gay Pride in Amsterdam. Beeld © ANP

Zogenaamde 'homogenezingen' moeten verboden worden. Dat vinden de VVD, D66, PvdA en GroenLinks. Wie probeert iemands geaardheid te veranderen of te onderdrukken, moet gestraft kunnen worden, zeggen de Kamerleden.

De Kamerleden vragen het kabinet om een eind te maken aan zogeheten 'conversiebehandelingen'. Dat zijn behandelingen die in sommige religieuze kringen worden gedaan op homo's, biseksuelen en transgenders. Hun geaardheid zou daarmee veranderen. De Kamerleden wijzen erop dat de slachtoffers vaak jong, onzeker en kwetsbaar zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Homogenezing' in Nederlandse kerken: 'Ik dacht dat ik bezeten was'

Onderzoek naar homogenezingen

Vorige week gaf de Kamer het kabinet al opdracht om een onderzoek in te stellen naar homogenezingen in Nederland. Het kabinet zag daar in eerste instantie niets in, omdat er geen aanwijzingen zouden zijn dat zulke praktijken in Nederland voorkomen. 

De Kamerleden wezen daarop op recente televisiereportages die wel degelijk zouden aantonen dat 'homogenezing' in Nederland voorkomt en drukten door. "Homogenezing is beschadigend", zegt Kamerlid Vera Bergkamp van D66. "Je kunt mensen niet in hun wezen wijzigen, en je zou dat überhaupt niet moeten willen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Carla geeft homovluchtelingen een thuis: 'Ze zijn zonder uitzondering getraumatiseerd'

Wetsvoorstel

VVD-kamerlid Dilan Yesilgöz vindt dergelijke praktijken 'onacceptabel'. Ze wil dat het kabinet snel met een wetsvoorstel komt om 'homogenezing' te verbieden. "Het signaal kan wat mij betreft niet hard genoeg zijn", zegt ze.

Niet alle partijen willen een verbod op de genezingen. De christelijke partijen en FVD en PVV stemden tegen de oproep aan het kabinet.

In Amsterdam was eerder protest als reactie op de Nashville-verklaring

Een paar honderd demonstranten kwamen begin januari naar het homomonument in Amsterdam.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore