Voorzitterschap

Timmermans 'voorzichtig optimistisch' over topfunctie in Europese Unie

28 mei 2019 16:47 Aangepast: 28 mei 2019 17:02
Frans Timmermans Beeld © EPA

Frans Timmermans heeft laten weten 'voorzichtig optimistisch' te zijn over zijn kansen om voorzitter van de Europese Commissie te worden. Nu de verkiezingen achter de rug zijn, wordt er volop gesproken over de verdeling van topfuncties binnen de EU.

"Je staat of met de gladiolen op het bordes, of met lege handen in een zijkamertje", zegt Timmermans vandaag in Brussel. Volgens politiek verslaggever Fons Lambie maakt Timmermans zeker een kans op voorzitterschap in de Europese Commissie, 'maar het is wel een kleine kans'. PvdA'er Timmermans is door de sociaal-democratische fractie naar voren geschoven als kandidaat voor het voorzitterschap.

Twee dagen na de Europese verkiezingen heeft EU-president Donald Tusk de leiders bij elkaar geroepen in Brussel. Hij wil zo snel mogelijk besluiten welke 'poppetjes' de EU verder moeten besturen. Een van de grote vragen is: wie wordt de voorzitter van de Europese Commissie en daarmee de opvolger van Jean-Claude Juncker?

Topfuncties

Naast het voorzitterschap, is er nog een aantal topfuncties te vergeven. Gezocht wordt naar een nieuwe baas voor de Europese Centrale bank, een voorzitter van de Raad, een voorzitter van het Parlement en iemand die verantwoordelijk is voor het buitenlands beleid. 

De juiste personen voor die functies zijn volgens Lambie niet zomaar gevonden. "Er moet rekening worden gehouden met de verhouding Noord- en Zuid-Europa, de verhouding man/vrouw en of elke politieke fractie wel genoeg aan bod komt. Het is heel ingewikkeld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Volgt Timmermans Juncker op? 'Er is een klein kansje'

Achterkamertjes en etentjes

Op dit moment wordt er volgens Lambie vooral afgetast. "De regeringsleiders spreken met elkaar af voor etentjes, voeren telefoongesprekken, alles gebeurt in achterkamertjes. De komende weken moet dan de echte koehandel plaatsvinden. Het werkt echt zo dat ze zeggen: 'als jij die van ons steunt, steunen wij die van jou'."

Nieuw is bij deze verkiezingen dat geen fractie duidelijk heeft gewonnen. "De Christendemocraten zijn nog steeds de grootste, maar zij hebben wel verloren", zegt Lambie. "Je ziet nu dat ook de andere fracties voor de topfuncties gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strijd om opvolging Europese topfuncties in volle gang

Eerst strategie bepalen

Premier Mark Rutte zei vandaag voorafgaand aan een bijeenkomst in Brussel dat de EU-leiders eerst de prioriteiten voor de komende vijf jaar moeten bepalen en het pas daarna moeten hebben over welke personen daarin het beste de leiding kunnen nemen. 

Rutte is aanwezig bij een top waar de EU-leiders het resultaat van de Europese verkiezingen bespreken. "Vanavond gaat het over de inhoud, over economie, klimaatverandering, migratie."

Zo werkt het Europees Parlement:

We hebben gestemd in de Europese Verkiezingen, maar hoe gaat het nu verder? Politiek-verslaggever Fons Lambie legt uit hoe het Europees Parlement werkt.

Voor de zomer bekend

Op dit moment lijkt de Duitser Manfred Weber de meest voor de hand liggende kandidaat om voorzitter van het Parlement te worden.

De nieuwe Europese Commissie moet in november helemaal klaar zijn. Deze zomer moet duidelijk worden wie de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo gingen de verkiezingen in andere landen: onze correspondenten over de uitslagen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore