Ga naar de inhoud
Onder het mes

Nieuwe methode bij operaties blijkt te werken: wel in slaap, geen narcose

Een ingreep waarbij sedatie werd toegepast. Beeld © RadboudUMC

Moet je onder het mes, dan denken veel mensen al gauw aan een volledige narcose. Niks meemaken van de ingreep, laat het maar snel voorbij zijn. Het klinkt goed, maar van een narcose kun je zomaar nog maanden last hebben. Het Radboudumc gaat sedatie in plaats van narcose voor minder complexe ingrepen standaard toepassen.

Her en der komt deze methode al voor in enkele ziekenhuizen, maar niet eerder is sedatie op deze grote schaal toegepast. Het Radboudumc gebruikt de sedatie nu bij alle ingrepen die niet op de operatiekamer hoeven te worden uitgevoerd. 

Het voordeel van sedatie: je hoeft niet naar de operatiekamer, kunt je eigen kleren aanhouden, je herstelt sneller en kunt daardoor sneller naar huis. Het is ook nog goedkoper. "We zorgen er altijd voor dat de patiënt comfortabel blijft tijdens de ingreep", zegt anesthesioloog Michiel Vaneker van het Radboudumc.

Sedatie vs narcose

Sedatie:

  • Bij sedatie krijgt de patiënt via een infuus rustgevende en angstwerende medicijnen toegediend.
  • De patiënt slaapt, is ontspannen en blijft zelf ademen.
  • De ingreep kan poliklinisch worden uitgevoerd in plaats van op de operatiekamer. 

Narcose:

  • Bij narcose is er sprake van totale bewusteloosheid, die snel intreedt na toediening van medicatie via een infuus.
  • Patiënten onder narcose worden altijd beademd.
  • Narcose wordt uitgevoerd in de operatiekamer

Pijn, stress en angst

Sedatie wordt al langer gedaan, maar dat het ook narcose kan vervangen, is nieuw. Professionals die de sedatie toedienen, moeten daar wel voor gekwalificeerd zijn. Dat hoeven niet altijd anesthesisten te zijn, ook speciaal getrainde physician assistants en verpleegkundigen kunnen de medicatie toedienen.

"Met sedatie onderdrukken we pijn, stress en angst", legt Vaneker uit. "Er wordt continu gemonitord hoe de patiënt zich voelt zodat hij of zij tijdens de ingreep geen pijn voelt."

Positieve reacties

En dat gaat goed. Dat vinden niet alleen de artsen zelf, maar ook de patiënten kijken positief terug op de behandeling die al 2000 keer werd getest. "98,8 procent van de patiënten beveelt de behandeling met sedatie na behandeling aan bij andere patiënten", zegt Vaneker. Ook financieel is het aantrekkelijk: per patiënt bespaart de behandeling bij mond- en kaakingrepen gemiddeld 160 euro. 

Maar, bij welke ingrepen is sedatie in plaats van narcose dan mogelijk? "We zijn begonnen met mond- en kaakingrepen", zegt Vaneker. "Maar ook gynaecologische en urologische ingrepen zijn goed mogelijk. En we zijn bezig andere ingrepen ook te onderzoeken."

Narcose kan altijd

Sedatie kan dus niet altijd. Bij ingrepen waarbij bijvoorbeeld spierverslappers worden gebruikt, de buik opengemaakt moet worden of beademing nodig is, wordt de patiënt altijd onder volledige narcose gebracht. Sedatie kan gebruikt worden voor minder complexe behandelingen, en dat verlicht de druk op de operatiekamers voor de grotere behandelingen. 

Vaneker zegt daar wel direct bij dat mocht tijdens de operatie blijken dat de sedatie niet voldoende is, er wordt overgeschakeld naar narcose. "Er hoeft dus geen nieuwe afspraak gemaakt te worden."

Winst voor het ziekenhuis, en winst voor de patiënt. Het is de reden waarom de behandeling is genomineerd voor Zinnige Zorg Award. Per behandeling is er een besparing van 60 procent op de kosten. "En het gebeurt niet vaak dat een behandeling goedkoper is, en dat de patiënten het beter waarderen."