John Kulish

Amerikaan (61) overlijdt bij afdaling Mount Everest, elfde dode dit seizoen

27 mei 2019 21:37
Drukte op de Mount Everest. Beeld © AFP

De Amerikaanse klimmer John Kulish (61) is tijdens de afdaling van de Mount Everest overleden. Dat zeggen de Nepalese autoriteiten. Kulish is de elfde bergbeklimmer die dit seizoen sterft op de hoogste berg van de wereld.

Het is niet bekend waaraan Kulish precies is overleden. De meeste doden dit jaar op de berg komen door uitputting en vermoeidheid. Dat werd verergerd door extreme drukte op de berg, waardoor de klimmers vertraging opliepen. Het is het hoogste aantal doden op de berg sinds 2015. Toen eiste een lawine negentien levens.

Klimmers niet ervaren

Het hoge aantal bergbeklimmers zorgt dus voor problemen. En ze zijn lang niet allemaal goed voorbereid, zeggen ervaren klimmers. Sommige klimmers weten niet eens hoe ze stijgijzers, een soort overschoen voorzien van pinnen, moeten aandoen, zeggen Sherpa-gidsen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

File op de Mount Everest: iedereen kan 'm beklimmen (en doet dat blijkbaar ook)

Ook de 44-jarige Brit Robin Fisher overleed. Hij had al voorzien dat er problemen zouden komen door de vele klimmers en koos daarom een andere datum om de top te bereiken. "Met een enkele route naar de top zouden vertragingen veroorzaakt door te veel mensen fataal kunnen zijn, dus ik heb goede hoop dat mijn besluit om op de 25e te gaan, betekent dat er minder mensen zijn. Tenzij iedereen hetzelfde hetzelfde wachtspel speelt", zei hij op sociale media voor zijn dood.

Het bericht van Fisher op Instagram:

Krankzinnig en idioot

In totaal werd dit seizoen aan 381 klimmers toegestaan om naar de top te gaan vanaf de Nepalese kant. 130 anderen benaderden de top vanaf de andere kant. In totaal hebben nu ongeveer 5000 mensen de top gehaald, ongeveer 300 mensen stierven.

Afgelopen week kwam er een foto naar buiten van de enorme drukte bovenop de Mount Everest. Krankzinnig en idioot, werd de situatie genoemd. Er stond een wachtrij voor de Hillary Step, het laatste grote obstakel voor de top.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jacqueliens man stond gister op de Mount Everest: 'Het was duwen en trekken'

De drukte op de top beangstigde veel aanwezigen, zo ook Sander, de man van Jacquelien. Ze sprak hem nadat hij de top had gehaald. "De top is klein. Iedereen wil er tegelijk staan, dus dat was echt duwen en trekken. Dat is behoorlijk heftig. Na de klim was hij op en heeft hij gehuild op de schouder van de expeditieleider."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore