Ga naar de inhoud
Op heterdaad betrapt

Opnieuw teefjes betast op hondenshow, politie onderzoekt vervolging

Undercoverbeelden op de hondenshow in Zutphen.

Tijdens een internationale hondenshow zondag in Zutphen hebben verschillende personen tentoongestelde teefjes op hun geslachtsdeel betast. Dat zegt de politie tegen RTL Nieuws. Er wordt overlegd met het Openbaar Ministerie of de daders worden vervolgd.

Waarschuwing: de beelden van de hondenshow staan verderop in dit artikel. Deze kunnen als schokkend worden ervaren.

Rustig houden

"Agenten die aanwezig waren op de show hebben dat waargenomen", laat een woordvoerder van de politie Oost-Nederland weten. Op de hondenshow de Euro Bull Expo, die alleen bedoeld is voor bulldogs, waren ook dierenactivisten aanwezig. Zij maakten undercoverbeelden van het betasten van de honden.

"De honden worden rechtgezet en vervolgens worden de genitaliën gemasseerd om ze rustig te houden", zegt Karen Soeters, voorzitter van dierenrechtenorganisatie House of Animals.

Het gaat om personen die de dieren tijdens de beoordeling neerzetten voor de juryleden. Ze grijpen het dier van achteren vast en houden hun hand daarbij op het geslachtsdeel. Het gaat om de eigenaren of speciaal daarvoor ingehuurde personen die de dieren aan de jury tonen.

De undercoverbeelden op de hondenshow in Zutphen:

De politie laat weten dat ze de betastingen zelf hebben waargenomen. "We zijn in overleg met het Openbaar Ministerie of er tot strafrechtelijke vervolging wordt overgegaan."

Het is niet de eerste keer dat dit soort beelden opduiken; begin dit jaar reageerde de Kamer nog geschokt op beelden die dierenrechtenorganisatie House of Animals maakte tijdens een hondenshow in Eindhoven. De politie in Oost-Brabant onderzoekt nog steeds of het op die beelden gaat om 'strafrechtelijke handelingen', hiervoor zijn deskundigen ingeschakeld.

Op grote schaal

Dat er nu opnieuw beelden gemaakt zijn waarop te zien is hoe de honden betast worden, geeft volgens Karen Soeters aan dat het blijkbaar 'normaal' is dat dit gebeurt.

De undercoverbeelden van de hondenshow in Eindhoven:

00:43
De politie onderzoekt deze beelden nog steeds.

"Het feit dat ons undercoverteam opnieuw dit soort beelden heeft kunnen maken, laat zien dat dit op grote schaal gebeurt. Dit is dus geen incident, in deze wereld is het blijkbaar normaal."

Onacceptabel

Andrea Selvaggi is president van de European Bully Kennel Club, de internationale organisatie achter de hondenshow in Zutphen. Hij zegt tegen RTL Nieuws dit gedrag niet acceptabel te vinden. "Als we meldingen krijgen dat eigenaren dit doen bij hun honden, dan worden ze verwijderd en geschorst."

Hij verwijst naar de uitgebreide gedragscode voor hondenbezitters en bezoekers van hun hondenshows.

Dierenartsen: 'Zeer ongepast'

Meerdere dierenartsen die voor RTL Nieuws de video en foto's van de incidenten tijdens de hondenshow in Eindhoven bestudeerden, verklaarden dat de vulva van de teefjes werd gemasseerd. Een dierenarts zei in februari: "De hand en de vingers van de eigenaar zijn geplaatst op de plek waar het genitaal apparaat zit van de hond. Het heeft er alle schijn van dat de man zijn vinger in de vulva stopt en heen en weer beweegt/stimuleert. Hoe dan ook lijkt ons dit zeer ongepast in welke situatie dan ook, en is dit niet gebruikelijk om te doen tijdens een hondenshow." 

Een andere dierenarts uit Amsterdam zei: "Dit is zeer eigenaardig. Het kan zijn dat ze binnen die hondenclub door de jaren heen ontdekt hebben dat die dieren daar rustig van worden, dat is ook wel aannemelijk, maar ik vind het heel cru wat ze doen."

Kamer
Lees ook:
Kamer reageert met afschuw op betasten honden: 'Ziek en verwerpelijk'

Grijs gebied

Advocaat dierenrecht Iaira Boissevain zei dat deze handelingen juridisch lastig liggen: "Het is een grijs gebied waarin de rechter uiteindelijk moet bepalen of dit kan of niet. Ik vind het in ieder geval pervers en ik vind het een grens overgaan."

Voor ontuchtige handelingen met dieren kan je anderhalf jaar celstraf krijgen.

Politie
Lees ook:
Politie onderzoekt beelden waarop teefjes worden betast bij hondenshow