Tekorten gedicht

Komende jaren miljard extra voor jeugdzorg, 'maar geld lost niet alles op'

27 mei 2019 18:23 Aangepast: 27 mei 2019 23:06
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Beeld © ANP

Het kabinet trekt flink meer geld uit om de tekorten in de jeugdzorg weg te werken. De komende drie jaar gaat het om meer dan een miljard euro. Dat laat minister Hugo de Jonge, van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten.

Het kabinet heeft vandaag de Voorjaarsnota naar de Tweede Kamer gestuurd. Dat is een bijgewerkte versie van de begroting. Voor de rest van 2019 wordt er 420 miljoen euro voor de jeugdzorg uitgetrokken. Voor 2020 en 2012 komt daar jaarlijks nog eens 300 miljoen euro bij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gemeenten staat water aan de lippen: schreeuw om hulp voor jeugdzorg en ggz

Efficiënter en goedkoper

In 2015 werd de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg bij de gemeenten gelegd. Daarbij werd 450 miljoen euro bezuinigd. Het idee was dat gemeenten de jeugdzorg efficiënter en daarmee goedkoper konden regelen.

De laatste tijd klaagden gemeenten over de grote tekorten die zijn ontstaan. Landelijk kwamen ze honderden miljoenen tekort, was te lezen in brandbrieven van de vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en een groep van ongeveer 250 wethouders. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds meer jongeren krijgen jeugdzorg

Tekort dichten

Minister de Jonge denkt dat het extra geld genoeg is om de tekorten in de jeugdzorg te dichten. "Maar er spelen ook problemen in de jeugdzorg die je niet met geld kan oplossen", benadrukt hij. Op het gebied van 'regie en samenwerking' zijn afspraken gemaakt met de gemeenten. Het waren volgens de minister intensieve gesprekken.

De VNG zegt in een reactie dat het 'dankzij de inzet van vele vertegenwoordigers van gemeenten', is dat het kabinet 'tot inzicht is gekomen'. Wel vindt de vereniging het teleurstellend dat er niet structureel geld wordt vrijgemaakt.

Vakbond FNV is niet tevreden:

Volgens vakbond FNV broeden medewerkers in de jeugdzorg op acties. Volgens hen is het geld dat de minister heeft uitgetrokken voor de jeugdzorg bij lange na niet genoeg om de gaten te vullen. Ook is er volgens hen te weinig oog voor de medewerkers.

De vakbond had de minister eerder een ultimatum gestuurd. Ze wilden structureel 750 miljoen euro extra en daarbij nog eens 200 miljoen euro om de leegloop wat betreft personeel tegen te gaan. De datum van het ultimatum was 1 juni en de vakbond zegt daar nu aan vast te blijven houden. Komt er geen beweging vanuit het ministerie, dan worden acties voorbereid.

Jeugdzorgmedewerkers vertelden eerder openhartig over hun zware baan

'Intimidatie en agressie horen erbij', zei een medewerker eerder tegen RTL Nieuws.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore