Actie voor beter pensioen

Chaos verwacht door ov-staking: 'Werk thuis als dat kan'

27 mei 2019 15:19 Aangepast: 28 mei 2019 05:42
Door de ov-staking rijden er morgen nagenoeg geen treinen, bussen en trams. Beeld © ANP

Geen bussen, treinen, trams, metro's en zelfs geen pontjes. Vrijwel alle werknemers van het openbaar vervoer staken morgen voor een beter pensioen. Zo'n grote staking, van tegelijkertijd spoor-, stad- en streekvervoer, is in Nederland in geen jaren meer voorgekomen.

En dat heeft nogal wat gevolgen. Volgens cijfers van de NS maken dagelijks zo'n 1 miljoen mensen gebruik van de trein. Al deze reizigers zijn nu op de weg aangewezen. De ANWB verwacht dan ook grote verkeersdrukte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

NS: ga dinsdag tijdens staking niet naar het station, treinen rijden niet

Schiphol

De gemeente Velsen stapte zelfs naar de rechter om te voorkomen dat de werknemers van de pont tussen IJmuiden en Velsen-Noord morgen niet zouden komen opdagen. In Velsen-Noord bevindt zich het bedrijf Tata Steel. Veel medewerkers van de staalproducent kunnen door de staking morgen niet op hun werk komen. Maar de rechter oordeelde dat ook het pontpersoneel recht heeft om het werk neer te leggen.

Wel moeten er treinen naar Schiphol blijven rijden, zo oordeelde de rechtbank, omdat het anders tot gevaarlijke situaties leidt. Maar volgens een woordvoerder van NS moeten we hier niet teveel van verwachten. "Normaal rijden er 25 treinen per uur, nu zijn het 4 sprintertjes. Het is nadrukkelijk niet bedoeld voor de reguliere reiziger, maar alleen voor het noodzakelijke verkeer."

Geen treinen

Verder rijden er nagenoeg geen treinen, aldus de NS. "Uit een inventarisatie vooraf blijkt dat er een grote actiebereidheid is onder de vakbondsleden. Voordat je een trein mag laten rijden, heb je onder anderen een monteur, conducteur en machinist nodig. We denken dat we voor bijna geen enkele trein dit personeel bij elkaar krijgen. We geven ook geen reisinformatie. Op alle borden staat dat er niets rijdt en ik denk dat dit ook ongeveer zal kloppen."

De ANWB adviseert mensen zo veel mogelijk thuis te werken. "Als dat niet kan, begin dan een uurtje later, bijvoorbeeld om 10 uur in plaats van 9", zegt Dennis Mooij van de Verkeersinformatie. "Ga op de fiets als het kan, of ga anders carpoolen."

Tentamens

Dinsdag is sowieso al de drukste filedag van de week, maar morgen gaat het nóg drukker worden. "Hoeveel drukker is lastig te zeggen", zegt Mooij. "Dat is volledig afhankelijk van hoeveel mensen zich aanpassen aan de situatie. Een staking in deze orde van grootte hebben we in geen jaren meer meegemaakt, maar het wordt sowieso een zeer drukke spits."

Studenten die veelal op het OV zijn aangewezen, kunnen niet meer op hun opleidingsinstituut komen. Onder meer de UvA, Fontys, Hogeschool in Utrecht, Universiteit Utrecht en Hogeschool Rotterdam schrappen tentamens vanwege de staking. Op de Vrije Universiteit gaan, naast onder meer op Radboud, Tilburg University en de Universiteit Leiden, de tentamens wel door. "We vinden het heel vervelend voor onze studenten", zegt een woordvoerder van de VU. "De ideale oplossing bestaat niet. We spreken ook studenten die het fijn vinden dat de tentamens doorgaan. Anders zouden ze verplaatst worden naar juni en dan is een deel op vakantie."

Huurauto's

60 procent van de studenten die morgen tentamens hebben, woont binnen 20 kilometer afstand van de VU, aldus de woordvoerder. Voor de overige studenten zijn er gratis huurauto's beschikbaar. Er worden pendelbussen ingezet om studenten naar de tentamenhal in Amstelveen te brengen. De openingstijden van het hoofdgebouw zijn verruimd en studenten worden met een croissantje en koffie verwelkomd. "We hopen zo het leed wat te kunnen verzachten."

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

Ov staakt, dus thuiswerken? Zo ben je productief vanuit huis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore