Uren wachten

Veel Roemenen konden niet stemmen door lange rijen: 'Misschien bewuste strategie'

27 mei 2019 12:15 Aangepast: 27 mei 2019 16:19
Voor de ingang van de ambassade stonden nog veel Roemenen te wachten om hun stem uit te brengen. Beeld © Regio 15

Overal in Europa stonden gisteren lange rijen met Roemenen die hun stem wilden uitbrengen. Velen hiervan kwamen na uren wachten niet aan de beurt. Was het gebrek aan medewerkers en stembureaus een bewuste strategie van de autoriteiten?

Dat sluit schrijver en Roemeniëkenner Stefan Popa niet uit. "De regeringspartij heeft het bewuste trucje al eens geprobeerd, tijdens de vorige presidentsverkiezingen in 2014, en dat heeft ze destijds de president gekost", vertelt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Hier leven verkiezingen wél: vier uur in de rij om te stemmen in Diemen

Corruptie

"De presidentskandidaat de socialisten destijds, Victor Ponta, was bij Roemenen in het buitenland behoorlijk impopulair", legt Popa uit. "Veel van hun leden werden onderzocht voor corruptie. Nu proberen ze er ook weer allerlei corruptiewetten doorheen te krijgen, waardoor de baas van de partij niet achter de tralies belandt."

Bij de eerste stemmingsronde, in 2014, had Ponta ervoor gezorgd dat er weinig stemvoorzieningen, zoals stemhokjes en medewerkers, waren ingezet in Europa, vertelt de Roemeniëdeskundige. "Daardoor ontstonden er overal lange rijen, wat ze op felle kritiek kwam te staan. Tijdens de tweede stemronde, waarbij het ging om Ponta en de liberaal Klaus Iohannis, verloor de toenmalig premier Ponta daardoor de strijd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Woedende Roemenen bestormen ambassade Den Haag na sluiten stembureau

Mooi signaal

Dit keer zouden de voorzieningen verdubbeld zijn, maar stonden er overal weer lange rijen. De verkiezingen waren voor de Roemenen dan ook extra belangrijk. Er werd niet alleen gestemd voor de Europese verkiezingen, maar er werd ook een anti-corruptiereferendum gehouden. Hierbij gaat het onder meer over nieuwe wetgeving waarin staat dat rechters ontslagen mogen worden door de politiek en corrupte politici strafvermindering kunnen krijgen.

Beelden van de lange rijen gaan nu de hele wereld over. "Een mooi signaal", vindt Popa. "Velen hebben misschien niet kunnen stemmen, maar op deze manier oefenen ze wel op een andere manier macht uit. Deze negatieve publiciteit is niet iets waar de regering op zit te wachten. Het kan er misschien zelfs voor zorgen dat de regering deze week nog valt."

Voor in de avond ontstonden enorme rijden voor de ambassade

De Roemenen wilden hun stem uitbrengen voor zowel het Europees parlement als voor een referendum.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore