Europese verkiezingen

Zo stemde Europa: bekijk hier de kaart met resultaten

27 mei 2019 11:08 Aangepast: 27 mei 2019 16:07
Tellen van de stemmen in Griekenland. Beeld © ANP

In Nederland wonnen de pro-Europese sociaaldemocraten, in Frankrijk en Italië juist de nationalisten. De Europese verkiezingen van afgelopen week zorgden dus voor wisselende resultaten. Bekijk hier op de kaart de uitslagen per land.

Op de kaart zie je de resultaten per groep waarin partijen in Europa samenwerken, dat maakt vergelijken tussen landen makkelijker. Zo is de Partij van de Arbeid aangesloten bij de sociaaldemocraten van S&D en zijn zowel D66 als de VVD aangesloten bij de liberalen van ALDE.

Bekijk hieronder de zetelverdeling per land en het verschil met voorgaande verkiezingen:

ALDE wint, EPP grootst

Omdat D66 en de VVD samen in ALDE zitten, is die partij met 6 zetels de grootste in Nederland. Groter dus ook dan de 5 zetels voor S&D van de PvdA. ALDE lijkt met 40 zetels winst in Europa ook de grote winnaar van de verkiezingen te worden.

De christendemocraten van EPP blijven, zoals het nu lijkt, ondanks een verlies met 180 van de 751 zetels de grootste fractie.

Nederlandse partijen per Europese fractie

Andere grote winnaars waren de nationalisten van ENF (24 zetels winst) en de Groenen (16 zetels winst). Naast EPP moet ook de fractie van S&D het met aanzienlijk minder zetels doen de komende jaren (bijna 40 zetels verlies).

Hieronder vind je per Europese fractie de Nederlandse politieke partijen die erbij zijn aangesloten:

Voorlopig

In sommige landen zijn de resultaten nog voorlopig. Op de kaart tonen we de meest recent beschikbare informatie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore