Scheve muren

Schadeclaims na aardbeving Groningen blijven binnenstromen

26 mei 2019 23:15 Aangepast: 27 mei 2019 06:44
Een bewoonster van Westerwijtwerd wijst de schade aan die is ontstaan door de aardbeving. Beeld © ANP

Bij het schadeloket van de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) zijn tot nu toe een kleine 2000 meldingen van schade binnengekomen. Woensdag was er een aardbeving met een kracht van 3.4 op de schaal van Richter in Westerwijtwerd.

Zestig van de klachten gingen over een acuut onveilige situatie. Bij zo'n acuut onveilige situatie gaat het bijvoorbeeld om scheve muren of krakende  en onveilige constructies. 

Na onderzoek zijn tien van deze zestig klachten gegrond verklaard. Op die tien locaties worden extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Tot in de stad gevoeld

Het epicentrum van de aardbeving bevond zich bij het plaatsje Westerwijtwerd. Dat ligt tussen Winsum en Loppersum, ongeveer 18 kilometer ten noordoosten van de stad Groningen.

De aardbeving werd gevoeld tot ver buiten Westerwijtwerd.

Het gebied waar de aardbeving bij Westerwijtwerd werd gevoeld. Het gebied waar de aardbeving bij Westerwijtwerd werd gevoeld.

Opnieuw bevingen

In de nacht van woensdag op donderdag waren er opnieuw twee aardbevingen. Deze waren met een kracht van 0.9 en 1.1 wel veel lichter dan bevingen van de dag ervoor.

Wekelijks doen zich lichte bevingen voor in het noorden. Ze zijn het gevolg van gaswinning in de provincie Groningen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore