Europese verkiezingen

Christendemocraten verliezen terrein in Europa, rechts wint in Frankrijk

26 mei 2019 21:26 Aangepast: 27 mei 2019 07:04
Franse jongeren vieren de overwinning van Marine le Pen. Beeld © AFP

De christendemocraten en de sociaaldemocraten hebben een flinke nederlaag geleden bij de Europese verkiezingen, maar ze blijven wel de grootste twee fracties in het Europees Parlement. Wel verliezen ze voor het eerst de meerderheid.

De christendemocraten (met het CDA) gaan in de prognoses van 221 naar 173 zetels, de sociaaldemocraten (met de PvdA) gingen van 191 naar 147 zetels.

Overige allianties in Europa wonnen juist terrein. De Groenen (GroenLinks) bijvoorbeeld gingen van 50 naar 71 zetels. De liberalen (VVD, D66) gaan naar het nu lijkt van 67 naar 102 zetels.

'Winst Groenen en populisten opvallend'

Politiek verslaggever Fons Lambie: "Wat opvalt is de winst voor de Groenen, de rechts-populisten en de liberalen. De christendemocraten en de sociaaldemocraten hadden tot nu toe altijd samen de meerderheid in het Europees Parlement. Die raken ze nu kwijt. Ook al is de PvdA in Nederland de grootste, in Europa blijven de sociaaldemocraten de tweede fractie.

Wat verder opvalt is de winst van de rechts-populisten in de Europese Unie, zegt Lambie. "Hun fractie, waar ook Geert Wilders zijn PVV bij is aangesloten, staat op winst."

Maar de partij van Geert Wilders krijgt geen zetel in het parlement. Dat kan nog veranderen, als de Britten de EU verlaten en er drie zetels voor Nederland vrijkomen. "In andere landen doen de populisten het duidelijk beter. Zo lijken de partijen van Marine le Pen in Frankrijk en Matteo Salvini in Italië de grootste te worden." 

Opkomst hoog

"Wat sowieso opvalt is dat in bijna alle Europese landen meer mensen zijn komen opdagen. De opkomst was tijdens de Europese verkiezingen jarenlang dramatisch. Nu gaan er voor het eerst in jaren meer mensen stemmen", zegt Lambie. Het lijkt er op dat in de hele EU bijna 51 procent van de kiezers heeft gestemd, tegenover 42,6 procent in 2014." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo gingen de verkiezingen in andere landen: onze correspondenten over de uitslagen

Na de uitslag

Aanstaande dinsdag komen de Europese leiders in Brussel bij elkaar, om de uitslagen te bespreken. "Dan gaan ze het ook hebben over de verdeling van de topposities in de Europese Unie. Dat zal nog wel even duren. Het zal dan zeker over Frans Timmermans gaan, die kandidaat is voor het voorzitterschap van de Europese Commissie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore