Europese verkiezingen

Voorlopige uitslag EU-verkiezingen: PvdA wint, SP en PVV met lege handen

26 mei 2019 23:19 Aangepast: 27 mei 2019 06:49
Leden van de PvdA vieren feest na de exitpoll donderdag. Beeld © ANP

De PvdA is zoals verwacht in Nederland winnaar geworden van de Europese verkiezingen van afgelopen donderdag. Toen leek het nog alsof de PvdA vijf zetels had behaald, maar dat zijn er zelfs zes geworden. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag. Vanavond worden alle uitslagen van EU-landen bekendgemaakt.

De VVD wordt de tweede partij van ons land in het parlement met vier zetels, CDA krijgt er ook vier, Forum voor Democratie drie, net als GroenLinks. 

PVV en SP verdwijnen uit parlement

De Nederlandse zetels in Brussel worden aangevuld met Christenunie/SGP (2), D66 (2), Partij voor de Dieren krijgt er één, 50+ ook één. De PVV en de SP verdwijnen uit het parlement. De PVV had vier zetels in Brussel, de SP twee. De verkiezingsnederlaag van de SP is "een harde dreun", zei politiek leider Lilian Marijnissen. "We hebben niet de juiste snaar geraakt om mensen te overtuigen voor ons te kiezen."

De PVV mag na de grote nederlaag bij de Europese verkiezingen nog wel hoop koesteren op een zetel. Als Groot-Brittannië dit najaar de EU verlaat, komt de partij van Geert Wilders, als er drie extra zetels naar Nederland gaan, alsnog in het Europees Parlement. Dat blijkt uit gegevens van de Verkiezingsdienst van het ANP. Ook de VVD en GroenLinks zouden er een zetel bij krijgen.

751 zetels

Het EU-parlement - met een jaarlijkse begroting van zo'n 2 miljard euro - beslist over belangrijke wetgeving. Het zetelt in Straatsburg en Brussel. Er zijn 751 zetels te verdelen, naar het aantal inwoners per land. Voor Nederland zijn het er 26.

Timmermans reageerde donderdag al erg blij: "Ik wil iedereen in Nederland bedanken voor het getoonde vertrouwen."  Hij denkt dat veel Europeanen meer samenwerking willen tegen klimaatverandering, op het sociale vlak en bij de aanpak van grote bedrijven die nauwelijks belasting betalen. "Dat zijn thema's die ik in heel Europa tegenkom, en waar de sociaaldemocratie zich voor inzet."

Bescheiden blijven

"Ik denk dat wij een beetje bescheiden moeten blijven", zei Timmermans. De Europese Volkspartij (EVP) van Manfred Weber blijft weliswaar de grootste, maar "heeft ook flinke klappen gekregen". De twee traditioneel grote partijen zouden zich moeten bezinnen op hun verkiezingsnederlaag, vindt hij.

Timmermans wil voorzitter van de Europese Commissie worden en zoekt daarvoor steun in het Europees Parlement. Hij ziet in de eerste uitslagen 'de mogelijkheid van een progressieve meerderheid' en hoopt die te verzilveren.

In heel Europa hebben de christendemocraten en de sociaaldemocraten een flinke nederlaag geleden, maar ze blijven wel de grootste twee fracties in het Europees Parlement. Wel verliezen ze voor het eerst de meerderheid.

Parlement

De christendemocraten (met het CDA) gaan in de prognoses van 221 naar 173 zetels, de sociaaldemocraten (met de PvdA) gingen van 191 naar 147 zetels.

Overige allianties in Europa wonnen juist terrein. De Groenen (GroenLinks) bijvoorbeeld gingen van 50 naar 71 zetels. De liberalen (VVD, D66) gaan naar het nu lijkt van 67 naar 102 zetels.

Reactie Frits Wester op de uitslagen:

"Wat opvalt: de PvdA is in Nederland de grote winnaar. Nog groter dan in de eerste prognoses. Je zag in de publiciteit vooral een strijd op rechts, maar tegelijkertijd solidariseerde links richting Frans Timmermans. In het Europees Parlement verliezen de sociaaldemocraten behoorlijk. Dat betekent dat ze heel snel moeten gaan wheelen en dealen met bijvoorbeeld de Groenen, om Frans Timmermans nog kans te laten maken op de toppositie, de voorzitter van de Europese Commissie. Zijn kansen zijn, ondanks de winst in Nederland, voor die positie toch geslonken."

"Opvallend daarnaast zijn dat de eurosceptische partijen zoals de PVV en Forum, ondanks de winst van Forum van nul naar drie zetels, in totaliteit hebben verloren. De vorige verkiezingen haalde bijvoorbeeld de PVV nog vier zetels. In Frankrijk en Italië winnen bijvoorbeeld populistische partijen, maar in Nederland lukt het Wilders niet. Dat komt natuurlijk door de opkomst van Forum en door de brexit-perikelen: de animo voor een nexit bestaat niet in Nederland."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore