Treinen rond Schiphol

Vakbond over uitspraak ov-staking: 'Pijnlijk, maar ook een overwinning'

26 mei 2019 18:00
Werknemers van het openbaar vervoer tijdens een eerdere staking. Beeld © ANP

De rechtbank heeft vanmiddag besloten dat de landelijke ov-staking dinsdag niet door mag gaan in het gebied rond Schiphol. Vakbond FNV noemt die beperking van de staking 'pijnlijk', maar is ook blij met de uitspraak. Schiphol had namelijk een algehele gebod op de staking geëist.

"Ons recht om 24 uur te staken in het OV blijft overeind, met uitzondering van een beperkt aantal treinen van en naar Schiphol. Dat is een grote overwinning voor de vakbonden en voor het stakingsrecht van werknemers", zegt Leen van der List van vakbond FNV.

Evert Jan van de Mheen, van vakbond CNV Vakmensen, noemt de staking nog steeds 'een van de grootste die ons land in tientallen jaren heeft gekend'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ov-staking rond Schiphol verboden door rechter

Late beslissing

Waar zowel Van de Mheen als Van der List over vallen, is het kort geding dat vandaag plaatsvond. Volgens Van der List had dat voorkomen kunnen worden.

"We hebben Schiphol een maand geleden al ingelicht over de landelijke ov-staking en aangeboden om een veiligheidsoverleg te houden. In plaats van in de afgelopen maand al te anticiperen op deze staking, besloot Schiphol tot het laatste moment te wachten en nota bene op zondagochtend, als de rechtbanken gesloten zijn, een kort geding aan te spannen", zegt hij.

 

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Reizigers nemen noodmaatregelen tegen ov-staking: 'Onbegrijpelijk in examentijd'

Treinen van en naar Schiphol

Er moet dinsdag tussen 05.00 uur en 21.00 ieder kwartier een trein van Schiphol naar Amsterdam Centraal en vice versa rijden.

De treinen stoppen ook op de stations Lelylaan en Sloterdijk. De beperking is opgelegd omdat er anders volgens de rechter een reëel risico voor de openbare orde is in het drukste deel van het land. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore