Vreemd luchtje

Justitie lanceert xtc-parfum om drugslabs te herkennen

26 mei 2019 16:08 Aangepast: 26 mei 2019 18:48
Het parfum werd in het centrum van Den Bosch gelanceerd. Beeld © RTL Nieuws

Het Openbaar Ministerie heeft een eigen luchtje gelanceerd. Het heet XTACY en ruikt zoals al doet vermoeden, naar xtc. Met het parfum wil het OM mensen leren om drugslabs te herkennen. Het OM heeft ook direct een slogan bedacht voor het luchtje. Die luidt: 'xtc, daar zit een luchtje aan'.

De parfumflesjes zijn een ludieke actie van het OM. Het is de bedoeling dat politiebureaus en gemeentehuizen de flesjes krijgen. Als mensen drugslabs herkennen, kunnen ze de politie waarschuwen.

Maar, hoe doe je dat dan precies. Een drugslab herkennen? De geur van xtc doet volgens het OM denken aan anijs. "Als je anijs ruikt, maar geen anijsmelk ziet, zou het ook een xtc-lab kunnen zijn", zegt de woordvoerder. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Professor leert studenten hoe je xtc moet maken

Drugslabs

Het luchtje werd gelanceerd in het centrum van Den Bosch. Bezoekers kregen een monster en een van die bezoekers was premier Mark Rutte. Den Bosch werd gekozen voor de lancering, omdat in Noord-Brabant veel drugslabs worden opgerold.

"De afgelopen jaren hebben we wel gezien dat synthetische drugs worden geproduceerd in andere buitengebieden in het oosten en het noorden, maar historisch gezien is het zuiden de plek waar de meeste synthetische drugs worden geproduceerd. We brengen deze geur onder de aandacht in het gebied waar het probleem voor iedereen duidelijk aanwezig is", zegt een woordvoerder va het OM.

Zo herken je een drugslab of dumping:

Is een van onderstaande signalen van toepassing? Dan heb je mogelijk een xtc-lab of dumping van xtc-afval gezien. Je kunt dan de politie bellen of een melding doen via Meld Misdaad Anoniem.

  • Je ruikt een chemische (bijvoorbeeld een anijsachtige) geur.
  • Je ziet busjes of gesloten aanhangers rond een gebouw of er dicht tegenaan geparkeerd.
  • Je ziet blauwe vaten/jerrycans of vloeistofcontainers.
  • Je ziet een gebouw met afgeplakte ramen die nooit opengaan/ een doodnormale schuur die behangen is met camera' of waarop een afzuiginstallatie is aangesloten.

Bron:OM

Zo reageren inwoners van Den Bosch op het parfum:

'Oh getverderrie', zegt de een. In het centrum van Den Bosch werden monstertjes va het parfum uitgedeeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore