Ga naar de inhoud
Europese verkiezingen

Nabestaanden MH17 zeer geschokt door Thierry Baudet: 'Dit is schandalig'

Archieffoto. Beeld © ANP

Nabestaanden van slachtoffers van de ramp met MH17 zijn geschokt door de uitspraken van Forum-leider Thierry Baudet gisteravond. Baudet vroeg zich in het debat met Rutte af of het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van de MH17 wel onafhankelijk is. En hij noemde Oekraïne als mogelijke dader.

Thierry Baudet zei gisteravond: "Dat ik achter mijn vraagtekens sta, die ik gesteld heb bij het JIT. En dat is heel simpel: vanwege het feit dat Oekraïne een van de mogelijke daders van deze situatie ook aanklager is van dit JIT." Rutte reageerde daarop: "Dit is een dieptepunt in het debat." 

'Schandalig'

De Stichting Vliegramp MH17 is geschrokken van de uitspraken. "Ik vond ze eerlijk gezegd schandalig. Meneer Baudet is een volksvertegenwoordiger en sluit blijkbaar een groep van vele duizenden nabestaanden uit. Hij heeft ons bepaald niet gesteund met zijn verhaal. Hij heeft dingen gezegd die onjuist zijn, zonder enige kennis van zaken maar wat roepen. En wat-ie ook heeft gedaan met zijn opmerkingen over het Joint Investigation Team, is dat hij in feite de onafhankelijk van het JIT in diskrediet heeft gebracht. En dat neem ik hem zeer kwalijk", zegt Piet Ploeg.

Rutte versus Baudet: MH17-standpunt zet debat echt op scherp

01:58

Bij de ramp met MH17 kwamen vijf jaar geleden 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Nederland heeft Rusland aansprakelijkheid gesteld. Internationaal onderzoeksteam JIT is nog altijd bezig. Vorig jaar onthulde het JIT dat de raketinstallatie afkomstig was van het Russische leger.
Dat Baudet het onderzoek in twijfel trekt omdat Oekraïne lid is, beschadigt het onderzoek, vinden nabestaanden.

Rusland in de kaart spelen

"Daar zitten we niet op te wachten. We weten ook dat de resultaten die tot nu toe door het JIT zijn gepresenteerd een wereldwijde steun genieten. Wat meneer Baudet doet is z'n eigen nest bevuilen. Hij maakt Nederland ongeloofwaardig en dat past hem niet als fractievoorzitter van een grote partij."

 

'Ruslandknuffelaar'
Lees ook:
'Ruslandknuffelaar' en 'bangmakerij', harde woorden in fel debat Rutte en Baudet

"Hier in Den Haag zijn al vijf jaar kabinet en bijna alle partijen 't zeer eens: ze staan vierkant achter het onderzoek. Wie het onderzoek in twijfelt trekt, speelt Rusland in de kaart", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. 

"Baudet trekt zich daar helemaal niks van aan en staat een stuk positiever tegenover Moskou. Reken maar dat zijn uitspraken in Rusland dankbaar worden opgepakt, om, zoals al vaker is gebeurd, het MH17-onderzoek in twijfel te trekken."

Bron: RTL Nieuws
Meer over