Ga naar de inhoud
WK Vrouwenvoetbal

Het duurde even, maar nu staat iedereen in de rij voor de Oranje Leeuwinnen

Desiree van Lunteren in het spotje van hoofdsponsor ING. Beeld © Screenshot ING

In een matrassenreclame, in een supermarktspotje en in een commercial van een bank: de Oranje Leeuwinnen zullen de komende tijd niet van de buis zijn te slaan. Volgende week begint het WK en de spelers worden omarmd door alles en iedereen. Maar enkele jaren geleden was dat nog anders. "We hoorden niks over ze."

Vandaag houdt het team een open dag en open training. Naar verwachting komen honderden fans naar Zeist om de vrouwen te zien. 

Het vrouwenvoetbal zit al jaren in de lift, mede doordat Nederland in 2017 Europees kampioen werd. Het inmiddels de snelst groeiende sport in Nederland. En waar veel bedrijven twee jaar geleden nog achterbleven, gaan ze nu volop mee in het oranjegevoel. "Steeds meer bedrijven haken in", zegt Marcel Beerthuizen, van sponsoringadviesbureau Bigplans. 

Succes

Dat is voor een groot deel te danken aan het succes van het Europees Kampioenschap twee jaar geleden. Het staat bij velen nog op het netvlies gebrand. Het toernooi begon vrij geruisloos. Er was wel wat aandacht voor, maar van echte oranjekoorts was geen sprake. Dat veranderde naarmate Nederland verder en verder kwam. Met als absoluut hoogtepunt: de huldiging toen het team kampioen werd en duizenden fans naar het centrum van Utrecht trokken. 

Utrecht:
Lees ook:
Utrecht: kom niet meer naar huldiging Oranje Leeuwinnen, park is helemaal vol

Dat kampioenschap heeft iets belangrijks veranderd in het imago, zegt spelersmakelaar Leoni Blokhuis. "Ik denk dat er sindsdien met een jaloers blik naar ons wordt gekeken door andere landen. Je zag de saamhorigheid van supporters op het EK, het oranjefeest. Dat kunnen andere landen niet zeggen. Ook na het EK zijn de wedstrijden van het Nederlands elftal steevast uitverkocht. Dat zegt wel wat."

Profijt

Het sportieve succes is volgens Blokhuis het resultaat van jarenlang investeren. Al rond het EK van 2013 werden de eerste zaadjes geplant, zegt ze. "Nederland werd redelijk snel uitgeschakeld, we hoorden er niks over. Maar je zag wel spelers naar het buitenland vertrekken, waar de competities vaak beter zijn."  

Dat heeft zich uitbetaald, en dus kloppen ook de sponsoren nu aan de deur. "De voetbaldames en de staf eromheen zijn wat ons betreft voorbeelden van doorzettingsvermogen, lef en power", zegt een woordvoerder van Expresso Mode die onlangs een campagne rondom enkele spelers begon. "Volwassenheid ten top, terwijl de structuur en het model eromheen niet zo volwassen nog was." 

"Dat de dromen van de Oranje Leeuwinnen nu daadwerkelijk uitkomen, is natuurlijk onwijs gaaf om te zien", laat het matrassenbedrijf M line weten. En ING: "Ze zijn sympathiek, toegankelijk en bovendien kunnen ze heel goed voetballen. Daarom zijn ze een inspiratiebron voor velen."

Goed doel

Met het vrouwenvoetbal valt nu geld te verdienen, maar dat was jarenlang niet het geval. Het vrouwenvoetbal werd lange tijd door sponsors meer als een goed doel gezien, weet marketingexpert Beerthuizen. "Sponsors van UEFA en FIFA kregen in hun pakket het vrouwenvoetbal er min of meer bij. Zo konden ze zich daarmee maatschappelijk betrokken tonen, was de gedachte"

'De
Lees ook:
'De Oranje Leeuwinnen hebben de beste voorhoede van de wereld'

Nederland op het WK

Nederland zit in de poule met Nieuw-Zeeland, Kameroen en Canada. 

De eerste wedstrijd van het WK is op 7 juni. Dan neemt gastland Frankrijk het op tegen Zuid-Korea. Nederland moet op 11 juni voor het eerst aan de bak tegen Nieuw-Zeeland. 

Het is de tweede keer dat Nederland meedoet aan het WK. Ook in 2015 waren de Oranje Leeuwinnen erbij. Toen werd de achtste finale bereikt. 

Maar met de opkomst van het vrouwenvoetbal en het succesvolle toernooi in Nederland, is dat veranderd, zegt Beerthuizen. "Inmiddels heeft de UEFA een zelfstandig commercieel programma ontwikkeld waar bijvoorbeeld VISA in ingestapt. Daaruit blijkt dat het vrouwenvoetbal commercieel enorm aan het groeien is." 

Aanraakbaar

Bedrijven maken nu dankbaar gebruik van het positieve beeld dat over het vrouwenvoetbal bestaat, zegt Beerthuizen. "De sport is ongelooflijk sympathiek. De sfeer in het stadion is anders, het stadion zit vol families. De voetballers zijn aanraakbaar. Het zijn heldinnen die je in de supermarkt kunt tegenkomen en geen onbereikbare supersterren zoals hun mannelijke collega’s. Dat maakt het zo leuk en aantrekkelijk."

Maar sponsoring valt of staat met succes. En of Nederland nu opnieuw zal slagen op het WK, kan spelersmakelaar Blokhuis moeilijk inschatten. "Ik denk dat we de poulefase door moeten kunnen komen. Als alles goed valt, als alles klopt binnen het team, kan er zomaar iets moois ontstaan. Ik droom natuurlijk van een nieuwe huldiging. Het zou zo maar kunnen."