Misverstand

NCTV: Kick Out Zwarte Piet is geen extremistische organisatie

23 mei 2019 15:43 Aangepast: 23 mei 2019 17:15
Demonstranten protesteren tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas. Beeld © ANP

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is teruggekomen op een vermelding waarin Kick Out Zwarte Piet (KOZP) een extremistische en terroristische organisatie werd genoemd. Volgens de overheidsinstantie gaat het om een misverstand.

"Dat KOZP door de NCTV als een extremistische organisatie wordt gezien berust op een misverstand", meldt de overheidsinstantie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kick Out Zwarte Piet: 'NCTV schetst misleidend beeld van ons'

De NCTV stelt drie à vier keer per jaar een rapport op over het dreigingsbeeld over terrorisme, extremisme en polarisatie in Nederland: het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN). Actiegroep Kick Out Zwarte Piet werd hier in 2017 in genoemd. De actiegroep, die strijdt voor de aanpassing van de figuur Zwarte Piet, vond dat onterecht en diende een klacht in bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. 

De NCTV komt nu terug op de de vermelding van de groep in het DTN. "De KOZP is ten onrechte vermeld in het DTN 46 en door de NCTV gezien als een extremistische organisatie", aldus de NCTV. Wel gaat het volgens de NCTV om een misverstand.

Activistisch, niet extremistisch

KOZP staat in het rapport omschreven als een activistische organisatie. "Er is dus geen sprake van dat KOZP door de NCTV als een linksextremistische organisatie, laat staan een terroristische organisatie is beschouwd", schrijft de overheidsinstantie. "Bij activisme gaat het om pogingen van individuen of groepen om op buitenparlementaire wijze, maar binnen de grenzen van de wet, politieke besluitvorming te beïnvloeden."

Negatief beeld

Volgens de KOZP droeg het opnemen van de groep in het DTN bij aan 'een klimaat waarin KOZP-demonstranten en leden werden gecriminaliseerd en gedemoniseerd'. De actiegroep is blij met de verduidelijking van de NCTV. "Wij hopen dat het negatieve beeld waar de groep en haar leden tot op de dag van vandaag schade van ondervinden, wordt bijgesteld."  

De NCTV laat weten dat KOZP in latere DTN's niet meer is opgenomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore