'Uitzonderlijk talent'

Hellevoetsluis op zijn kop door winst Duncan: 'We wisten dat-ie ging winnen'

20 mei 2019 20:53 Aangepast: 20 mei 2019 21:40
De opa en oma van Duncan in bakkerij Van der Breggen.

Hellevoetsluis, de plaats waar Duncan Laurence is opgegroeid, staat op zijn kop nu de singer-songwriter het Songfestival heeft gewonnen. De bakker verkoopt Duncan-tompoezen, zijn oude middelbare school en het muziekcafé leven mee en de burgemeester hoopt dat Duncan in zijn oude woonplaats wil worden gehuldigd.

160 tompoezen met het logo van het Songfestival erop had bakkerij van der Breggen, waar Duncans familie ook geregeld komt, zaterdag klaarliggen. Maar die waren in een mum van tijd uitverkocht. "We hadden posters laten maken en de hele winkel versierd, vertelt verkoopster Barbara Beijersbergen, die tegenover de vader van Duncan woont. "We dachten: hij gaat gewoon winnen. Mijn collega kon de nacht ervoor niet slapen door de adrenaline. Heel Hellevoet leefde met hem mee en doet dat nog steeds."

Links de tompoezen van bakker Breggen. Links de tompoezen van bakker Breggen.

Huldiging

Zowel Hellevoetsluis als Tilburg hopen dat zij Duncan mogen huldigen. In Hellevoetsluis groeide hij op, maar in Tilburg ging de zanger naar de rockacademie. "Hij heeft in Tilburg dat nummer geschreven, hij heeft hier zijn talenten ontwikkeld", zegt de Tilburgse burgemeester Theo Weterings. "Wij zijn ontzettend trots op hem en als het aan ons ligt huldigen wij hem groot, groter, grootst."

Maar ook Hellevoetsluis wil dat dus. "We proberen contact te leggen met Duncan en zijn management", zegt burgemeester Milène Junius hierover. "Hij woont hier niet meer, maar voelt zich nog wel een Hellevoeter. Zijn familie woont hier ook nog, maar of hij kan en wil, dat moeten we nog horen. Hij is in elk geval meer dan welkom." Vanmiddag heeft de gemeente een overleg met horeca en ondernemers. "Dan horen we wat voor gedachten iedereen erbij heeft."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Tilburg en Hellevoetsluis willen Duncan Laurence huldigen: 'Buitengewoon trots'

Optredens

Als het inderdaad tot een huldiging komt, is muziekcafé het Barbiertje een van de cafés die de horeca gaan verzorgen. In het Barbiertje werd zaterdag ook de finale uitgezonden. "We zijn er ontzettend druk mee", zegt bedrijfsleider Wendy Dikken. "Hij heeft hier veel opgetreden met zijn band. Het is een bekende Hellevoeter."

Programmeurs Petra Ronde en haar dochter Dominique Sonneveld waren degenen die Duncan in het verleden voor de optredens in het Barbiertje strikten. "Hij zat met mijn kinderen op de middelbare school", vertelt Petra. "Zij lieten mij regelmatig filmpjes zien: moet je kijken hoe goed deze jongen is."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Duncan Laurence loopt binnen met Arcade (maar moet de pot wel delen)

VestingPop

Het verbaasde Petra doen ook niet dat hij meedeed aan The Voice en later aan het Songfestival. "Je ziet meteen dat het een uitzonderlijk talent is. Afgelopen jaar heeft hij nog gespeeld op het festival VestingPop dat ik organiseerde. Hij stond daar op het akoestische podium en na afloop stuurde hij me een voicememo."

Daarin zei Duncan dat hij zo trots was op het festival en dat hij volgend jaar graag op het hoofdpodium zou willen staan. "We hopen dat dit natuurlijk nog steeds gaat lukken, maar dat zal nu wel wat voeten in de aarde hebben", zegt Petra.

Derde van links: Petra Ronde. Links vooraan: Duncan Laurence. Derde van links: Petra Ronde. Links vooraan: Duncan Laurence.

Middelbare school

Ook Duncans middelbare school, Jacob van Liesveldt, is trots. Petra van den Berg was de docent die de zanger motiveerde om zijn netwerk uit te bouwen. "Ik zei: Hellevoetsluis is klein, je moet naar Hilversum." Het werd uiteindelijk een deelname aan The Voice of Holland.

De biologie- en CKV-docent werkte met de kerstvieringen nauw met Duncan samen. "Hij verzorgde de muziek, maar had ook goede ideeën over de inhoud. Het was direct duidelijk dat hij een buitengewoon talent had. Hij onderscheidde zich van anderen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Alle shows van Duncan in Nederland uitverkocht

Humor en grappen

Petra kent hem als een 'rustige, betrokken en muzikale jongen'. "Als je naar het nummer Arcade luistert, komen eigenlijk al zijn karaktereigenschappen voorbij. Alleen zijn humor en grappen ontbreken."

De docent is blij dat Duncan haar pad heeft gekruist. "Je wilt dat alle leerlingen iets gaan doen waardoor ze gezien worden, bij hem is dat letterlijk gebeurd: hij staat in de spotlights, maar uiteindelijk hoop je van elke leerling dat zijn of haar talent wordt ontdekt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Radiozender draait uur lang achter elkaar Arcade van Duncan Laurence

Trots

Als school zijn ze trots op hun oud-leerling, zegt Petra. "Hij is erg gepest en staat daarmee symbool voor veel leerlingen. Maar ondanks dat is hij altijd doorgegaan, het heeft hem gesterkt en dat is prachtig. Hopelijk kan hij zodoende een rolmodel vormen voor anderen."

Volgens de Hellevoeters die Duncan kennen, komt de zanger op tv precies zo over als in het echt. "Het is een sterkte persoonlijkheid", zegt de programmeur van het Barbiertje. "Bij Duncan draait het om muziek en om gevoel. Hij blijft altijd dicht bij zichzelf. De Duncan die je op tv zag, is de Duncan die wij allemaal kennen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`