Kopstoot

Militair Marco Kroon mag niet spreken op veteranendag in Schijndel

18 mei 2019 15:19 Aangepast: 18 mei 2019 15:19
Marco Kroon tijdens de Dodenherdenking op Militair Ereveld Grebbeberg. Beeld © ANP

Burgemeester Kees van Rooij heeft een uitnodiging aan Marco Kroon om te spreken op veteranendag in Schijndel weer ingetrokken. De gemeente Meierijstad vindt Kroon als spreker 'niet meer passen bij de sfeer van veteranendag, nu er zoveel discussie is rondom zijn persoon'.

Dat bevestigt een woordvoerder in het Brabants Dagblad. De drager van de Militaire Willems-Orde zou op 21 juni een inleiding verzorgen voor de veteranen in zijn woonplaats Schijndel, maar doordat Kroon op 3 maart werd aangehouden in den Bosch is dat nu geannuleerd. Hij zou tijdens carnaval een kopstoot hebben uitgedeeld aan een agent en zijn geslachtsdeel hebben getoond. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

'Aangifte tegen Marco Kroon om kopstoot met carnaval'

Belediging

Na het incident werd hij geschorst door Defensie. De topmilitair moet binnenkort voor de rechter komen, waar hij wordt vervolgd voor schennis van de eerbaarheid, belediging en eenvoudige mishandeling. Volgens het OM heeft hij drie agenten op onheuse en op strafbare wijze bejegend.

Het secretariaat van Marco Kroon geeft op Facebook aan de beslissing jammer te vinden. "Kennelijk vindt deze gemeente het geen prioriteit om pas te oordelen NADAT een rechter zich heeft gebogen over het waarheidsgehalte van de beschuldigingen. Veroordeling door de media is voor de gemeente Schijndel kennelijk voldoende om de hoogst gedecoreerde veteraan te bruuskeren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Marco Kroon moest schorsing uit media vernemen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`