Eurovisie Songfestival

Muziekvrienden over Duncan Laurence: 'Hij heeft geen valkuilen meer'

18 mei 2019 13:33 Aangepast: 18 mei 2019 14:02
Duncan op weg naar een van zijn laatste repetities voor de grote finale. Beeld © ANP

Vanavond breekt het grote moment voor Duncan Laurence aan: de finale van het Songfestival. De bookmakers schatten zijn kans om te winnen inmiddels op 47 procent. Gaat hij inderdaad winnen? En wat voor jongen is Duncan? We vroegen het bekenden van de singer-songwriter.

Vincent de Raad zat vanaf 2013 bij Duncan in de klas op de rockacademie en was tot vorige zomer bassist in zijn band. "Het was te gek om samen te spelen", zegt hij hierover. "Ik heb veel artiesten meegemaakt, maar Duncan was zo'n gast van wie je tijdens de repetitie echt kippenvel kon krijgen. Hij was altijd professioneel, echt vet."

Geen sturing nodig

Ook oud-docent Yvonne Rooda omschrijft de samenwerking met Duncan als 'heel plezierig'. "Als docent wil je maar een ding en dat is dat een leerling zelf iets wil en ook iets meebrengt naar de les. Dat deed Duncan altijd. Hij bracht een song mee waaraan hij verder wilde werken of zei: hier loop ik tegenaan, dit wil ik beter kunnen. Ik hoefde hem nooit aan te sturen."

Oud-docent Yvonne Rooda. Oud-docent Yvonne Rooda.

Zowel Vincent als Yvonne zien Duncan als kanshebber. "Ik denk dat hij het heel goed gaat doen", zegt Vincent. "Zijn kansen zijn gestegen in de afgelopen week. Hij deed het donderdag, tijdens de halve finale, super. Vanaf de bridge, toen de lichtgevende bol naar beneden kwam, was hij op zijn best."

Vincent (links) en Duncan (rechts). Vincent (links) en Duncan (rechts).

Geen valkuilen

"Dat hele Songfestival is natuurlijk een gekkenhuis", zegt oud-docent Yvonne over de kansen van Duncan. "Dus er is eigenlijk geen zinnig woord te zeggen over wie er gaat winnen, maar Duncan heeft alles in huis voor een zege. Hij gaat het gewoon heel goed doen."

Yvonne als Vincent zeggen dat er geen valkuilen voor Duncan op de loer liggen. "Hij heeft natuurlijk ook al meegedaan aan The Voice of Holland", zegt zijn oud-zangdocent. "Als je grote valkuilen hebt, ga je geen liveshows doen. Hij is er helemaal klaar voor: hij kan dit."

Duncan Laurence tijdens de halve finale:

Spanning

"Als ze er al waren, zijn ze er nu niet meer", zegt ook Vincent. "Hij heeft het zo goed voorbereid, al die jaren hier naartoe gewerkt. Alle valkuilen zijn afgevinkt, veroverd, conquered, klaar. Het is vanavond echt: no worries, gewoon chillen en genieten."

Vincent zag afgelopen donderdag, tijdens de halve finales, de Duncan die hij kent. "Aan het begin hoorde ik eventjes zijn spanning, maar na drie regels was dat helemaal weg. Aan het einde zuchtte hij, dat doet hij altijd bij grote dingen. Dan weet je dat het goed is gegaan; een zucht van opluchting."

Vincent (links) en Duncan daarnaast, tijdens de opname van een promovideo. Vincent (links) en Duncan daarnaast, tijdens de opname van een promovideo.

Sympathiek

Duncan wordt in de media niet alleen geprezen om zijn zangkwaliteit, maar ook omdat hij zo sympathiek overkomt. In het echt is hij dat ook, zegt Vincent. "Op de rockacademie was ik in het begin niets bijzonders; ik was niet de beste en ook niet de meest geliefde jongen. Duncan, die zelf een pestverleden heeft, kwam voor me op en vroeg me voor zijn band. Dat is ook typisch Duncan: de mensen voor wie hij respect heeft, wil hij meenemen in zijn succes."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Duncan Laurence niet nerveus voor finale

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`