Sam Bettens

Zanger K's Choice: 'Ik wil geen spijt hebben op mijn sterfbed'

18 mei 2019 08:20 Aangepast: 07 juni 2019 11:44
Sam Bettens, archieffoto Beeld © ANP

Zanger Sam Bettens (46) van de Belgische band K's Choice is al een maand bezig met medicatie voor zijn transitie. Hij was wel bang wat het zou betekenen voor zijn muzikale carrière. "Puur om te zien wat er verandert aan mijn stembanden."

Dat vertelt hij aan de Belgische krant De Standaard. Sam heeft er lang over getwijfeld, omdat het gevoel in het verkeerde lichaam te zitten bij veel trans mensen al op jongere leeftijd aanwezig is. Maar dat was bij hem niet zo.

"Velen van hen weten het blijkbaar al van hun vijfde en voelen er zich ook vroeg slecht bij, compleet met zelfmoordneigingen, omdat ze eerst geen uitweg zien", vertelt hij. "Allemaal dingen die bij mij als kind en jong meisje niet aan de orde waren."

Steun van vrouw

Toch kan hij zich terugdenkend aan zijn puberteit nog wel herinneren dat hij graag wilde dat zijn borsten eraf konden. Om antwoorden te krijgen, ging hij ongeveer een jaar geleden in therapie.

Daarbij werd hij gesteund door zijn vrouw Stef. "Stef zag mij altijd al als een heel mannelijke vrouw, en dat is wat zij aantrekkelijk vindt. Ze twijfelde alleen nog omdat ze mij zag twijfelen. We zijn vervolgens veel gaan praten. Ze heeft de switch gemaakt van iemand die mij steunde omdat ze mij leuk vindt, naar iemand die het helemaal eens is met mijn keuze."

Een van de grootste hits van K's Choice:

Andere stem

Bettens twijfelde ook lang omdat hij bang is voor de muzikale gevolgen die zijn transitie kan hebben. Door de hormonen kan zijn stem veranderen. Bewust is Bettens daarom met een lagere dosering begonnen. "Puur om te zien wat er verandert aan mijn stembanden."

Bettens wil graag blijven zingen en het is onzeker wat de hormonen met zijn stembanden gaan doen, maar hij heeft toch besloten de transitie door te zetten. "Ik wil niet op mijn 80ste op mijn sterfbed liggen en spijt hebben dat ik trans was en er nooit iets mee gedaan heb."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore