Ga naar de inhoud
Politie geef wel inzage

Kamer boos over ontbreken cijfers zware delicten rapport asielzoekers

Beeld © ANP

De Tweede Kamer wil weten waarom in een rapport van het ministerie van Justitie zware misdrijven gepleegd door asielzoekers in eerste instantie niet concreet werden benoemd. Dat rapport verscheen eergisteren, vandaag werden de overige cijfers op verzoek alsnog verstrekt door de politie.

Harbers maakte eergisteren bekend van hoeveel delicten asielzoekers vorig jaar werden verdacht. 4600 asielzoekers zijn vorig jaar in het totaal als verdachte bij de politie geregistreerd. Van lichte vergrijpen als onder andere winkeldiefstal en zakkenrollen rapporteerde de staatssecretaris de precieze aantallen, deze kwamen het meeste voor. De 1000 minder voorkomende misdrijven schaarde hij onder het kopje 'overig'. Daar zitten ook de zwaardere vergrijpen tussen. 

31 keer moord of doodslag

De politie gaf vandaag inzage in de cijfers van die overige delicten die zij registreerde. Asielzoekers in Nederland zijn bijvoorbeeld in 2018 31 keer betrokken geweest bij incidenten die gaan om moord of doodslag. Aanranding kwam 47 keer voor en 51 keer werd een incident geregistreerd als zware mishandeling. 

Criminaliteit
Lees ook:
Criminaliteit en asielzoekers: bestaat er een verband?

Daardoor bleef onzichtbaar hoe vaak asielzoekers van zulke delicten werden verdacht. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg wil uiterlijk volgende week opheldering van de staatssecretaris en kreeg steun van de Kamer. 

De PVV stelde dat het vertrouwen in Harbers in het geding is, en probeerde hem daarom vandaag nog naar de Kamer te roepen. Dat vond een meerderheid van de Kamer niet nodig.

Geen vergelijking

De politie registreerde in de periode van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018 4600 incidenten geregistreerd. Het gaat dan om asielzoekers die in deze periode - geheel of gedeeltelijk - in een locatie van het COA leefden.

Een vergelijking met 2017 en de jaren daarvoor is niet te maken omdat deze cijfers van daarvoor niet beschikbaar waren.

Criminele
Lees ook:
Criminele asielzoeker wordt eerder het land uitgezet