Ga naar de inhoud
LHBTI

Situatie Nederlandse homo's verslechtert, school geen fijne plek

Beeld © ANP

Het gaat niet goed met de LHBTI-rechten in Europa. Dat blijkt uit een nieuw rapport van ILGA-Europe, dat strijdt voor die rechten. Ook in Nederland gaat het niet erg goed. Ons land neemt de twaalfde plaats in op de Europese ranglijst.

Vorig jaar was dat plek 11, in 2017 plek 10. Ons land scoort in het onderzoek een totaalscore van 50 procent. Dat getal is gebaseerd op wetten en regelgeving rond de rechten voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om thema's als gelijkheid, discriminatie en familie. Vorig jaar scoorde Nederland nog 60 procent.

In ons land is er volgens de organisatie onder meer nog veel te doen op het gebied van verbaal en fysiek geweld tegen de LHBTI-gemeenschap. De kans dat bijvoorbeeld transgenders het slachtoffer worden van een geweldsincident is zeven keer hoger dan gemiddeld. 

54 landen

Het onderzoek is uitgevoerd door ILGA-Europe. Een organisatie waarin 600 instanties uit 54 landen zijn verenigd. Ze hebben twee pijlers: strijden voor mensenrechten en gelijkheid, en opkomen voor de LHBTI-gemeenschap.

Malta op één

Het verschil met bijvoorbeeld België is groot. Onze buren worden achter Malta ingeschaald op de tweede plek. Ook landen als Luxemburg, Portugal en Spanje scoren beter dan Nederland.

Vorig jaar viel Nederland voor het eerst buiten de top-10 van landen waar de rechten voor LHBTI' ers goed geregeld zijn. Toen noemde het COC dat 'pijnlijk'. Nu vindt het COC de twaalfde plaats zwaar beneden de maat, maar is er ook hoop op vooruitgang. "De verwachting is dat ons land later dit jaar stijgt als het wettelijk verbod op transgender- en intersekse discriminatie van kracht wordt."

"Maar ook dan zijn we er nog lang niet", zegt woordvoerder Philip Tijsma van COC. "Er moet onder meer veel gebeuren bij politie en justitie. Ieder jaar zijn er 1600 aangiftes, en slechts acht veroordelingen als het gaat om discriminatie en geweld. Nu worden teksten als 'dirty faggot' en 'kankerhomo' bijna nooit als discriminerend aangemerkt, maar als alledaags taalgebruik. Dat vinden wij schandalig."

School niet veilig

Ook worden transgenders volgens het rapport vaker het slachtoffer van huiselijk geweld en worden transgender kinderen op school twee keer zo vaak gepest als andere kinderen.

School blijkt in Nederland ook voor andere kinderen uit de LHBTI-gemeenschap een weinig veilige plek. Drie op de vier kinderen horen vaker vervelende opmerkingen en voelen zich buitengesloten. Ook voelen ze zich veel eenzamer dan andere kinderen.

Homo's
Lees ook:
Homo's in azc: 'We leven voortdurend in angst'

Lessen voor docenten

De oplossing ligt volgens het COC voor een deel in de opleiding van docenten. "In de docentenopleiding wordt er amper aandacht aan besteed. In de klas worden er wel lessen gegeven op LHBTI-gebied, maar de kwaliteit van die lessen laat nog te wensen over. Als je dat nooit leert, weet je ook niet hoe je die lessen moet geven", zegt Tijsma.

Op scholen is er wel ook een positieve verandering gaande. Zogenoemde GSA's (Gender and Sexuality Alliance) worden op scholen gevormd en die groepjes kinderen organiseren evenementen om onder meer homoseksualiteit bespreekbaar te maken. "Die gsa's zijn er al op 80 procent van de scholen, en dat werkt goed. Maar ook dat is nog lang niet genoeg."

Rainbowvote

In Nederland kan het dus allemaal nog een stuk beter, maar het COC maakt zich ook zorgen om de situatie in andere landen. "De situatie verslechtert in landen als Hongarije, Bulgarije en Litouwen. In dat laatste land is er zelfs een anti-homowet aangenomen. De EU doet daar nog weinig aan."

En dus lanceerde COC de Rainbowvote voor de Europese verkiezingen en stemwijzer voor de verkiezingen op 23 mei. "Dan weet iedereen welke partijen iets aan de situatie voor LHBTI'ers in Europa doen."

Malta en Azerbeidzjan

Het best scorende land van Europa was Malta, gevolgd door België en Luxemburg. De drie slechtst scorende landen zijn Armenië (6,49 procent), Turkije (5,16 procent) en Azerbeidzjan (3,33 procent). "Geweld tegen de LHBTI-gemeenschap blijft een groot probleem in Azerbeidzjan", is te lezen in het rapport.