Begrafenis

Kankerpatiënte Anne Marie, die strijd aanging tegen tabakslobby, overleden

14 mei 2019 08:03 Aangepast: 14 mei 2019 09:59
Anne Marie van Veen. Beeld © RTL Nieuws

Anne Marie van Veen, de longkankerpatiënte die de strijd aanging tegen de tabaksindustrie, is op 46-jarige leeftijd overleden. Vandaag wordt ze in besloten kring begraven.

Van Veen wilde tabaksfabrikanten achter de tralies zien en begon daartoe met advocate Bénédicte Ficq een rechtszaak. "De tabaksindustrie heeft mij al kapot gemaakt, van mijn kinderen blijven ze af", zei ze eerder in RTL Late Night.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Kankerpatiënte: 'Steun van ziekenhuis tegen tabaksindustrie is kers op de taart'

Eerste sigaret op 6de

Op haar 43ste kreeg de moeder van vier kinderen de diagnose longkanker. "Dan staat je wereld op zijn kop. Door de film 'De Vervangers' ontdekte ik dat de tabaksindustrie kinderen bewust verleidt. Ze doen er alles aan om kinderen verslaafd te maken."

Van Veen rookte haar eerste sigaret op haar zesde. "Die had ik gepikt van mijn vader en heb ik stiekem achter het schuurtje opgerookt. En ik vond het lekker, dat weet ik nog goed. Toen ik 15 was, heb ik een eerste pakje gekocht, met mentholsigaretten. Die heb ik in één avond opgerookt."

Anne Marie van Veen in RTL Late Night over de strafzaak:

"De tabaksindustrie heeft mij al kapot gemaakt, van mijn kinderen blijven ze af", lichtte ze toe.

'Eigen schuld'

Via de website Sick of Smoking probeerde Anne Marie zo veel mogelijk medestanders te vinden. "In mijn eentje ben ik kwetsbaar tegenover de tabaksindustrie." Ze zocht medestanders die zich wilden aansluiten bij de rechtszaak.

Dat lukte. Tal van grote organisaties, waaronder KWF en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, schaarden zich achter Van Veen. Aanvankelijk werd ze door veel mensen nog belachelijk gemaakt, omdat de ziekte haar eigen schuld zou zijn, maar gaandeweg werden steeds meer mensen gevoelig voor haar standpunt. Dat luidde: Tabaksfabrikanten produceren bewust en met voorbedachten rade sigaretten die ontworpen zijn om zo snel mogelijk verslaafd te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Aangifte tegen tabaksindustrie: 'Ik rookte mijn eerste sigaret toen ik zes was'

Vergifstengels

Advocate Ficq zei hierover: "Ze leveren vergifstengels aan. Jaarlijks overlijden 20.000 rokers. Het is niet normaal dat de tabaksindustrie ongestoord zijn gang kan gaan."

Ondanks de felle strijd die Van Veen voerde, kwam het uiteindelijk nooit tot een rechtszaak. Eind 2018 besloot het gerechtshof dat de tabaksindustrie zich ondanks alles aan de regels houdt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Verlies voor antirokers: tabaksindustrie kan niet worden vervolgd

In februari dit jaar overleed ook een ander boegbeeld van de strafzaak: Lia Breed. Op 68-jarige leeftijd werd zij begraven.

Moderne sigaretten zijn nog gevaarlijker dan je misschien dacht:

Fabrikanten van sigaretten voegen naast tabak nog extra stoffen toe, die het product nog verslavender maken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore