'Ze heeft ons veel geleerd'

Uit de NIPT-test kwam Down, maar dochter Hanna was welkom: 'Ze maakt ons zo blij'

10 mei 2019 16:25
De 2-jarige Hanna.

Slechts 4 van de 10 zwangere vrouwen in Nederland laten een NIPT-test uitvoeren, waarmee aandoeningen als het syndroom van Down kunnen worden vastgesteld. Ook lijkt de test niet tot minder kindjes met Down te leiden, waarvoor door tegenstanders werd gevreesd. Bij Iris Hakvoort (27) vertelde de NIPT-test dat ze een dochter met Down zou krijgen, maar zij en haar man Bertus besloten de zwangerschap voort te zetten.

In 2017 werd Hanna geboren, de dochter van Iris en Bertus. Dat zij het downsyndroom zou hebben, wisten ze van tevoren. "Het was nog voordat de NIPT-test als standaard test werd geïntroduceerd", vertelt Iris. "Uit de combinatietest bleek dat ons kindje waarschijnlijk Down zou hebben. We hebben vervolgens besloten een NIPT-test te doen, om meer duidelijkheid te krijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Ruim 40 procent zwangere vrouwen kiest voor NIPT-test

Ter voorbereiding

Van tevoren hadden Iris en Bertus al bedacht dat als de uitslag op het syndroom van Down zou wijzen, ze de zwangerschap sowieso zouden voortzetten. "We gebruikten de test om ons te kunnen voorbereiden. Een kindje met Down vergt een andere aanpak. Ik heb veel informatie op internet gezocht en bij Stichting Downsyndroom opgedaan. Wat ook een voordeel is, is dat je het nieuws al hebt verwerkt, voordat je kindje wordt geboren."

Tot op de dag van vandaag staan ze volledig achter hun keuze, vertelt Iris. "We zijn zo blij met haar. Ze is heel vrolijk en lacht naar iedereen. Ze heeft ons ook veel geleerd. Voordat ze was geboren, richten we ons veel meer op werk en carrière maken. We hadden een druk leven, waren veel van huis. Nu Hanna er is vinden we het gezin veel belangrijker. De rest is bijzaak."

Iris, Bertus en Hanna. Iris, Bertus en Hanna.

Hartafwijking

Toch hebben Iris en Bertus ook zware tijden gekend met hun dochter. "Ze is geboren met een hartafwijking. In 2017 heeft ze drieënhalve maand in het ziekenhuis gelegen. Het mooie aan die periode is dat we toen allebei niet hebben gewerkt. We konden veel tijd met elkaar doorbrengen en dat is heel waardevol geweest."

Inmiddels gaat het goed met Hanna. "Het is een eigenwijs meisje en tegelijkertijd een echt knuffeldier. Iedereen is gek op haar, ze pakt iedereen in met haar glimlach."

Prikkels en drukte

Ze krijgen veel begrip van hun omgeving, maar wat soms lastig is, is dat niet iedereen begrijpt hoe het is om een kindje met Down te hebben. "Ze reageert anders op prikkels en drukte en ze ontwikkelt zich op een andere manier." Op dit moment kan de 2-jarige Hanna 'papa' en 'mama' zeggen, maar hoe haar taal zich verder ontwikkelt, durven artsen niet te zeggen. "We hebben zoiets van: we zien wel hoe ver het komt."

Iris en Bertus denken dat iedereen in zijn leven krijgt wat je aankunt. "We staan allebei vrij stevig in onze schoenen. Natuurlijk schrokken we in 2016 wel even van de uitslag, maar een paar uur later dachten we al: prima, dit moest zo zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Ryan heeft downsyndroom en krijgt lintje: 'Hij is het cement van onze gemeenschap'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore