Gezondheid

Wonen in een stad ongezond? Op het platteland neemt overgewicht sneller toe

10 mei 2019 10:57 Aangepast: 10 mei 2019 12:22
Beeld © ANP

Op elke straathoek een snackbar, weinig fysieke arbeid en minder ruimte en groen om te bewegen. Op het eerste gezicht denk je misschien dat mensen in de stad sneller dik worden, toch blijkt vooral op het platteland obesitas flink toe te nemen.

Dat resultaat komt uit een nieuwe wereldwijde studie die artsen deze week in Nature publiceerden. In steden is er over het algemeen nog wel meer overgewicht, maar de curve gaat op het platteland sneller omhoog. Dat resultaat verbaast voedingswetenschapper Jaap Seidell niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Ruim de helft van volwassenen heeft overgewicht: 'Alleen dieet heeft weinig zin'

Spreiding

"De uitkomst geldt voor ontwikkelingslanden", zegt Seidell. "Het resultaat gaat niet op voor rijke landen." Wel is het zo dat mensen met overgewicht in Nederland meer naar de buitenwijken worden verdreven, vertelt hij. "In Europa trekken hoogopgeleide mensen naar de stad omdat er op het platteland weinig werk is. Hierdoor stijgen de huizenprijzen en worden steden steeds duurder; mensen met een laag inkomen trekken daardoor naar de buitengebieden."

Doordat mensen met een laag inkomen vaker obesitas hebben, omdat gezonde voeding duur is, zie je dat overgewicht op het platteland en in buitenwijken stijgt. "Dat komt dus niet doordat het platteland dik maakt, maar de spreiding van de bevolking verandert", zegt Seidell. "Over niet al te lange tijd woont driekwart van de wereldbevolking in een stad."

'Unilever is verantwoordelijk voor de obesitas-epidemie'

Dat vindt de Amerikaanse gezondheidswetenschapper Nicholas Freudenberg.

Verschil in wijken

Wat volgens de voedingswetenschapper mist in het onderzoek is het verschil in overgewicht tussen wijken in steden. "Zo'n gemiddelde zegt niet zoveel, want de sociale verschillen nemen toe. Enerzijds heb je expats en studenten die een goede baan vinden, anderzijds heb je een groeiende groep die in armoe leeft. Dan kan het gemiddelde er wel aardig uitzien, maar in sommige buitenwijken is het dramatisch gesteld."

Een van de onderzoekers pleit er in Nature voor dat gezondheidsprogramma's zich vanwege de resultaten meer op het platteland moeten richten. Daar is Seidell het deels mee eens, anderzijds is het zo dat de impact van dit soort programma's een stuk groter is in de stad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Kwart van alle jongeren heeft overgewicht

Grotere impact

"Ik heb zelf ook programma's geleid op het platteland, maar dan komt er één kind met obesitas op af", zegt Seidell. "Als je zoiets in Amsterdam Nieuw-West doet, heb je er meteen duizend. Er wonen op het platteland nu eenmaal minder mensen en het is ook moeilijker ze te bereiken. Je kunt geen affiches ophangen in het winkelcentrum, want dat is er niet."

"In een stad heb je met minder inspanningen dus een groter effect", vervolgt hij. "Het is niet vreemd dat beleidmakers zich daarom hierop richten, maar dat er meer aandacht voor de buitengebieden moet komen, is zeker."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van