5 jaar ALS

Goede vriend Fernando Ricksen: 'De dokters adviseerden een zuurstofmasker'

07 mei 2019 20:15 Aangepast: 07 mei 2019 20:28
Roy samen met Fernando tijdens een benefietavond in februari. Beeld © RTL Nieuws

"Fernando gebruikt nu een uur of twaalf per dag een zuurstofmasker, dat helpt behoorlijk." Dat zegt Roy Knez, één van de beste vrienden van ex-voetballer Fernando Ricksen. Die lijdt al ruim vijf jaar aan de spierziekte ALS. "Fernando zoekt altijd naar mogelijkheden."

Balen van het zuurstofmasker doet Ricksen niet, zegt Roy. Hij heeft er baat bij, en alle kansen die hij krijgt om zijn situatie beter te maken, grijpt hij aan. "Al is hij soms wel een beetje koppig, haha. Maar hij laat zich goed adviseren door de doktoren." Ook blijft Fernando grappen maken. "Ik lijk net Darth Vader, zei hij over zijn zuurstofmasker. Dat is echt typisch Fernando."

Spraakcomputer

Roy heeft regelmatig contact met Ricksen via WhatsApp en helpt hem waar dat kan, zoals eind februari toen in Glasgow een avond met Ricksen werd georganiseerd om geld in te zamelen. Fans konden hem spreken en met Ricksen op de foto. Roy begeleidde zijn vriend tijdens de avond. Ricksen kan niet meer lopen en niet meer praten, maar hij geniet nog altijd van het leven. Een spraakcomputer helpt hem om zich verstaanbaar te maken. 

Het indrukwekkende gevecht van Fernando: 'Opgeven doe ik nooit'

Ricksen speelde 12 keer voor het Nederlands elftal, nu ligt hij in een hospice bij Glasgow.

Ricksen brengt zijn dagen door in een hospice in Airdrie, net buiten Glasgow. Daar zal hij blijven, want hij is te zwak om te vliegen. Hij kijkt er veel voetbal, want liefhebber blijft hij altijd. "Daar geniet hij echt nog steeds van."

'Hij blijft doorgaan'

Zijn ALS betekent dus niet dat Ricksen nooit meer in de openbaarheid komt. Eind juni staat er weer een avond met de oud-voetballer op het programma. Het zijn de dagen waar hij het voor doet, vertelt Roy, maar het is ook erg zwaar. "Zo'n avond is echt een aanslag, maar hij appte me de vorige keer na afloop wel hele verhalen. 'Wat was het mooi hè, dit moeten we eigenlijk iedere maand doen', schrijft hij dan. Dat is toch super."

Ricksen wil niet wegkwijnen, hij wil laten zien dat hij er nog is, zegt Roy. "Dat is ook het typerende aan hem. Hij blijft doorgaan. Die manier van denken trekt hem er ook doorheen. En waar dat uitkomt? Dat weet ik ook niet. In ieder geval zegt hij: als Stephen Hawking er vijftig jaar mee kan leven, waarom ik dan niet?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De dood wacht om de hoek, maar Fernando Ricksen blijft vechten: 'Opgeven? Nooit'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore