Ga naar de inhoud
Dierenwelzijn

Minister Schouten: strenger optreden overtredingen bioboeren

Minister Carola Schouten Beeld © ANP

Er moet harder worden opgetreden tegen biologische boeren die de fout in gaan. Dit vindt het minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De minister reageert daarmee op het nieuws dat 1 op de 10 bioboeren de regels overtreden op het gebied van dierenwelzijn, milieu en medicijngebruik.

Bij het ministerie is al langer bekend dat Skal vaak te licht omgaat met overtredingen. Vorig jaar bleek uit een evaluatie over het handelen van toezichthouder Skal al dat niet alle mogelijkheden voor sancties worden ingezet.

"Een van de aanbevelingen was dat de sanctiemogelijkheden beter moeten worden benut. Skal pakt dit op", belooft de minister.

Opheldering

De VVD eist opheldering van de minister. "Nu blijkt dat er gesjoemeld wordt met biologisch produceren wordt de consument financieel benadeeld maar ook de boeren die op een ‘traditionele’ manier het boerenbedrijf runnen", zegt Tweede Kamerlid Helma Lodders. " Het kan natuurlijk niet zo zijn dat als je een onvoldoende scoort, je toch goedgekeurd wordt."

Het CDA gaat dinsdag een debat aanvragen met minister Schouten. "Voedselfraude moet bij de bron worden aangepakt. Dat is in het belang van alle goedwillende boeren én de consument", zegt Kamerlid Jaco Geurts. 

Honderden
Lees ook:
Honderden producten onterecht verkocht als biologisch

'Problemen moeten worden opgelost'

"Consumenten hebben recht op biologische producten die voldoen aan onze Europese standaarden. Daar waar er problemen zijn, moeten die worden opgelost", zegt Schouten.

Nu gebeurt dat nog niet en constateren inspecteurs bij meerdere bedrijven dat zaken niet in de haak zijn. De producten van deze boeren worden desondanks maandenlang wel als biologisch verkocht. 

5
Lees ook:
5 vragen over fouten met biologische producten

Handelswijze tegen het licht

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat honderden producten onterecht met een biologisch label in de winkel liggen omdat toezichthouder Skal de boeren vaak alleen een waarschuwing geeft. De minister wil dat dat verandert en ook de toezichthouder zelf heeft aangekondigd hun handelswijze tegen het licht te houden.

"Het is goed dat Skal kijkt naar de zwaarte van de sancties en de hersteltermijnen voor ondernemers die herhaaldelijk de fout ingaan en te lang dralen met het verbeteren van de situatie op hun bedrijf", aldus minister Schouten.