De klokkenluiders die misstanden binnen de NVWA over transport van ernstig zieke dieren naar buiten hebben gebracht, zijn onprofessioneel en niet-integer. Dat suggereert Jan Meijer, de directeur Keuren van de NVWA in een intern blog, dat in handen is van RTL Nieuws.
Hij schreef dat in reactie op het nieuws vorige week dat de NVWA niet optreedt tegen het vervoer van zieke koeien naar het slachthuis.

Contact met pers
De directeur Keuren stelt in het blog, dat op het intranet van de NVWA is verschenen, dat het de dienst 'geen goed doet' als interne problemen via de Kamer of de pers worden besproken. Hij wijst ook op de gedragscode integriteit Rijk, die stelt dat het ambtenaren verboden is om zonder toestemming van de minister contact te hebben met Kamerleden of de pers.
Meijer noemt zichzelf een 'hardliner' als het gaat om deze gedragscode. Hij had liever gezien dat de klokkenluiders zich tot hun leidinggevende hadden gewend.
Tik op de vingers
De klokkenluiders binnen de NVWA, die met RTL Nieuws hebben gepraat, ervaren de woorden van Meijer als een tik op de vingers. "Hij verwijt ons niet-integer gedrag. Het is weer hetzelfde als altijd: hij bagatelliseert de problemen die we laten zien en maakt zich meer druk over het feit dat het naar buiten is gekomen, zegt één van hen. "Maar waar het eigenlijk om gaat, voedselveiligheid en dierenwelzijn, daar gaat hij aan voorbij."

Het blog van Meijer volgt op de onthulling van RTL Nieuws vorige week, waaruit bleek dat NVWA-dierenartsen van de afdeling Keuren Noord-Nederland niet genoeg doen tegen het vervoer van zieke en kreupele dieren naar het slachthuis. De dierenartsen zouden ze door hun leidinggevenden ontmoedigd worden om veel incidentrapporten te schrijven. Directeur Meijer is binnen de NVWA verantwoordelijk voor de afdeling Keuren Noord-Nederland.
Misverstanden
In zijn blog schrijft Meijer dat er ook 'misverstanden' bestaan. Zijn dierenartsen beoordelen een dier regelmatig als niet geschikt om te slachten. Maar, stelt Meijer: "Niet-transportwaardig is niet hetzelfde als niet-slachtwaardig." Een oud-NVWA medewerker bestrijdt dat er een misverstand is. Volgens die bron was de overgrote meerderheid van de dieren die niet geslacht mochten worden, ook te ziek om te vervoeren.
Meijer gaat in zijn column niet in op de 'tientallen tonnen' afgekeurd vlees die in de voedselketen zouden zijn gekomen. Eerder liet de NVWA weten dat dat vlees inmiddels is opgespoord. Bronnen die op de hoogte zijn van de onderzoeken bestrijden dat. "Als je niet eens weet hoeveel ton er precies kwijt is, hoe kun je het dan opsporen", zegt één van hen.
