Dyatlov-verdwijning

Het grootste mysterie van Rusland: negen jonge hikers sterven bizarre dood in de wildernis

10 mei 2019 17:12 Aangepast: 11 mei 2019 11:29
Beeld © Dyatlov-stichting

Het is al 60 jaar het grootste raadsel van Rusland: het Dyatlov-mysterie. Negen jonge Russen sterven een bizarre dood in de sneeuw, tijdens een tocht in de wildernis. RTL Nieuws-correspondent Martijn Smiers is naar de plaats van de verdwijning gereisd en maakte daar onderstaande documentaire over.

De negen hikers die in 1959 op pad gaan onder leiding van Igor Dyatlov, zijn jong en goed getraind. Ze worden in een ijskoud gebied haast zonder kleren dood teruggevonden. Wat er is gebeurd, is niet duidelijk. Een aantal feiten wel:

De jongeren snijden zich met messen, kennelijk in paniek, uit hun tent. Zonder schoenen, zonder warme kleren aan te trekken. Het is die avond zeker min 20. De hikers rennen het dal in. Zes van hen vriezen daar dood. Drie anderen overlijden aan gruwelijke verwondingen.

Deel 1 - Negen jonge Russen gaan de wildernis in. Ze sterven een bizarre dood

(Het kan zijn dat de play-button niet verschijnt. Klik dan op de afbeelding om de documentaire te starten)
Miniatuurvoorbeeld
Column Martijn Smiers:

Het mysterie van de 9 dode hikers

Zaak na 60 jaar heropend

Die verwondingen zijn gruwelijk: naast gebroken ribben en een schedelbreuk, ontbreken bij twee hikers de ogen. Een van hen mist haar tong. Ook blijken kledingstukken van twee slachtoffers radioactief. Toen, in 1959, werd de zaak op bevel van Moskou gestaakt, maar inmiddels heeft de Russische justitie het onderzoek naar het zogenaamde Dyatlov-mysterie heropend.

Waarom vluchtten de hikers hun tent uit? En hoe kwamen ze aan die bizarre verwondingen? Tot op de dag van vandaag is het mysterie onopgehelderd. RTL Nieuws-correspondent Martijn Smiers ging naar de plaats van het incident. Ook sprak hij met mensen die de Dyatlov-groep hebben gekend. Zij doen al jaren zelf onderzoek naar het mysterie en hebben niet veel vertrouwen in het nieuwe onderzoek van justitie. Het resultaat zie je in de tweedelige documentaire 'Het Dyatlov-mysterie'.

Deel 2 - Het grootste mysterie van Rusland wordt opnieuw onderzocht

(Het kan zijn dat de play-button niet verschijnt. Klik dan op de afbeelding om de documentaire te starten)
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De 5 Dyatlov-theorieën die de documentaire niet haalden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore