Bemoedigend onderzoek

Een neusspray tegen autisme? 'Ik wil het wel proberen'

02 mei 2019 16:27 Aangepast: 02 mei 2019 22:29
Finley (13) heeft autisme. Zijn moeder ziet wel wat in het middel. Beeld © EIGEN FOTO

Een nieuw soort neusspray zou mensen met autisme in de toekomst socialer kunnen maken. Een onderzoek dat verschijnt in Science Translational Medicine heeft daarvoor bemoedigende resultaten laten zien. Maar, is dat wenselijk? "Wij zijn terughoudend", zegt de Nederlandse Vereniging voor Autisme tegen RTL Nieuws.

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen met autisme socialer werden als ze de neusspray een maand lang gebruikten. Ze waren bijvoorbeeld beter in het herkennen van gezichtsuitdrukkingen en werden beter in het herkennen van emoties.

'Moeilijk om emoties in te schatten'

Maar er moet veel meer onderzoek komen voordat de neusspray daadwerkelijk op de markt komt. Dat kan nog jaren duren.

Wendy Helmink heeft een zoon, Finley (13) met autisme. Zij ziet wel wat in een toekomstig middel. "Ik zou het wel willen proberen. Mijn zoon vindt het moeilijk om emoties in te schatten. Als ik chagrijnig ben, denkt hij meteen dat ik niet meer van hem houd. En als een kind tegen hem zegt: 'ik ben je vriendje niet meer', neemt hij dat heel letterlijk, hij kan het niet nuanceren."

'Gedrag is een norm'

De Nederlandse Vereniging voor Autisme is terughoudend. Hun opvatting: "Gedrag is een norm die je oplegt", zegt woordvoerder Joli Luijcx. "Je moet je afvragen hoe wenselijk het is. Bovendien staat de ontwikkeling van deze neusspray nog heel erg in de kinderschoenen", zegt ze.

De effecten op de lange termijn zijn ook nog helemaal niet duidelijk, gaat Luijckx verder. "En het is bijvoorbeeld nog niet onderzocht bij meisjes. Daarnaast komt nog dat autisme veel meer is dan alleen sociaal gedrag. De problemen zijn hiermee echt niet allemaal opgelost."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Autisme op de werkvloer: 'Ik moet doseren, dan gaat het goed'

"Wij willen geen hoop geven of verwachtingen scheppen", zegt Luijckx, maar geïnteresseerd in het vervolg is ze wel. "Het is goed om verder te onderzoeken. Als het aantoonbaar veilig is, kan het wel fijn zijn als ondersteuning in het totaalpakket van de behandeling."

Zelf kiezen

Moeder Wendy Helmink gaat het vervolg ook met interesse volgen. Als de neusspray er komt, vindt zij dat het aan ouders zelf is om te kunnen kiezen of ze het gebruiken. "Het zou niet zwart-wit moeten zijn. Als je denkt dat het gebruik ervan het beste voor je kind is, moet je het kunnen doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore