Ga naar de inhoud
Onderzoek bioboeren

Hongerige varkens en smerige koeien: dit gaat fout bij bioboeren

Bij dit bedrijf constateerde Skal tot drie keer toe dat er niet genoeg stro in de stal lag. Beeld © RTL Nieuws

1 op de 10 bioboeren lapt de regels voor de biologische landbouw aan de laars. In het onderzoek naar de betrouwbaarheid van biologische producten komen we een aantal hardleerse overtreders tegen. Hier sommen we de meest opvallende overtredingen op.

Bedrijf 75: vlees onterecht als biologisch verkocht

In de vriezer van deze winkel ligt varkensvlees met een biologisch logo, maar de inspecteur constateert dat het vlees helemaal niet biologisch is. Het bedrijf moet deze overtreding direct verhelpen, maar de inspecteur komt pas vier maanden later langs om te kijken of het bedrijf dat ook daadwerkelijk doet. En dan blijkt dat opnieuw vlees onterecht als biologisch wordt verkocht. Toezichthouder Skal had bij dit bedrijf het biologische certificaat af kunnen pakken, maar heeft dat niet gedaan. 

Bedrijf 176: hongerige varkens

Wanneer een Skal-inspecteur dit bedrijf rond 12:30 uur bezoekt, wordt hem de toegang tot de stallen geweigerd. Volgens de boer hebben de dieren die dag nog geen eten gekregen. Een paar dagen later komt de inspecteur weer langs. Opnieuw hebben de varkens 's ochtends geen eten gekregen. De inspecteur hoort aan de geluiden dat de dieren hongerig zijn. 

Bij een nieuwe inspectie een maand later gaat de boer weer de fout in: er is in de helft van de stallen geen stro aanwezig. Ook staan er te veel dieren op een te kleine ruimte. Twee maanden later ziet een inspecteur van Skal weer dat er te weinig stro in de stallen ligt. Uiteindelijk wordt het certificaat van dit bedrijf tijdelijk opgeschort. 

Bedrijf 725: vieze koeien, te weinig stro 

Op bedrijf 725 uit ons onderzoek gaat het meerdere keren mis. Begin 2017 constateert de inspecteur van Skal dat er geen stro in de kalverstallen aanwezig is. De dieren zien er smerig uit. Binnen drie maanden moet het bedrijf de situatie verhelpen. Maar wanneer de inspecteur in juni langskomt, is de situatie nog steeds even slecht. 

Er komt een ultimatum: in september moeten de stallen in orde zijn. Maar wanneer de inspecteur in november weer een kijkje neemt, hebben de dieren weer niet voldoende stro. Skal verhoogt de ernst van de overtreding naar ‘kritiek’, maar pakt het certificaat niet af. Bijna een jaar lang blijven de producten van dit bedrijf met het biologisch label verkocht worden. 

 

Bedrijf 799: koeien vastgebonden

Vastgebonden koeien zonder bewegingsruimte: dit bedrijf maakt fout op fout. Begin 2017 ziet een inspecteur van Skal dat er te veel dieren in de stal zitten. De boer moet dit meteen aanpassen, maar wanneer de inspectie in april weer komt kijken, is het probleem niet verholpen. De boer krijgt een ultimatum: hij moet de fouten voor juli aanpassen. 

Pas in november komt de inspectie controleren en is het probleem opgelost. Maar een maand later blijkt de boer de boel toch niet op orde te hebben: er staan te veel koeien in de stal. Sommige koeien staan vast aan een touw en hebben daardoor geen vrije bewegingsruimte. Ook heeft de boer niet genoeg schoon en droog stro voor zijn dieren. Skal schort het biologische certificaat van de boer tijdelijk op, maar pakt het certificaat niet af. 

Weer een maand later staan er opnieuw te veel dieren in de stal en is er ook weer te weinig stro. Ook hebben twee kalfjes geen drinkwater. "Omdat dit de derde kritieke afwijking binnen 24 maanden is, had Skal de certificatieovereenkomst kunnen beëindigen. We kiezen ervoor om u een laatste
kans te bieden", schrijft Skal. Skal gaat vervolgens niet langs bij het bedrijf, maar vraagt het bedrijf telefonisch en schriftelijk of de problemen zijn opgelost.