Ga naar de inhoud
Festivalseizoen

Meer dan 1000 festivals in 2019: 'Luilekkerland van leuke dingen'

Het festivalseizoen is weer begonnen. Beeld © ANP / Remko de Waal

Wil je dit jaar naar een festival? Dan heb je genoeg keuze. Dit jaar worden er maar liefst 1.115 festivals georganiseerd in Nederland, volgens een inventarisatie van marketingbureau EM-Cultuur. In 2018 waren dat er nog 836. Waarom zijn festivals zo populair?

EM-Cultuur verzamelde informatie over alle festivals in Nederland. Samen verwachten die in totaal 19,5 miljoen bezoekers. De piek van het festivalseizoen loopt van mei tot met september. In die periode zijn er meer dan 100 festivals per maand.

Bekijk hier hoeveel festivals er bij jou in de buurt zijn:

Klik hier als de kaart niet goed werkt

Het gaat om allerlei soorten festivals. Meer dan de helft van de festivals draait om muziek, maar ook theater en kunst zijn populair.

Luilekkerland

Volgens Willem Westermann van het Kenniscentrum Evenementen worden festivals door steeds meer mensen ontdekt. "Een festival is een hele goede manier om met een groep vrienden iets leuks te gaan doen. Er is voor elk wat wils, een soort luilekkerland van leuke dingen. In tegenstelling tot een concert, waarbij je meer voor de show komt, kun je op een festival ook gewoon een beetje rondhangen en nieuwe dingen ontdekken."

Steeds meer organisatoren springen daarop in: een evenement wordt al snel omgetoverd tot een festival. Festivals verspreiden zich ook steeds meer door het hele land. Vooral in Noord-Brabant en Gelderland worden een stuk meer festivals georganiseerd.

Ook wordt het festivalseizoen langer. Westermann: "Vroeger liep het seizoen echt van mei tot begin september. Inmiddels heb je met Pasen al meerdere festivals. Zelfs in de winter wordt steeds meer georganiseerd."

Zoek het op

De cijfers vliegen je in het nieuws om de oren, maar wat betekenen ze voor jou? De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vertaalt de meest interessante data naar interactieve tools, graphics en kaarten. Zo kun jij jouw eigen situatie of buurt bekijken.

Bekijk alle artikelen op de overzichtspagina van Zoek het op of druk op 'Volgen' om automatisch op de hoogte te worden gehouden van nieuwe artikelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore