32.000 per jaar

Kamer wil mes zetten in nachtvluchten Schiphol

25 april 2019 05:52 Aangepast: 25 april 2019 08:35
Een vliegtuig in de nacht bij Schiphol. Beeld © ANP

Het aantal nachtvluchten op Schiphol moet omlaag. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer. Sommige partijen willen zelfs helemaal geen nachtvluchten meer op Schiphol.

Elk jaar worden zo'n 32.000 nachtvluchten uitgevoerd vanaf Schiphol. "Je ziet dat de nacht steeds verder gevuld wordt", zegt ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins. "Minder nachtvluchten zou een verstandig doel zijn."

Helemaal geen nachtvluchten

Vorige week adviseerde de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur al om het aantal nachtvluchten te beperken. Het is niet goed voor de nachtrust - en dus voor de gezondheid - van omwonenden.

"Een heel goed advies", zegt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. Het allerbeste is volgens haar als er helemaal geen nachtvluchten meer worden uitgevoerd.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Piloten oververmoeid in de cockpit, situatie 'onacceptabel'

Voorbeelden uit Duitsland en Engeland

Ook regeringspartij D66 wil een einde maken aan de nachtvluchten op Schiphol. "Andere grote luchthavens zoals Frankfurt, Heathrow en Charles de Gaulle voeren ook nauwelijks of geen nachtvluchten uit", zegt Kamerlid Jan Paternotte.

De meeste vluchten die in de nachtelijke uren worden uitgevoerd zijn vrachtvluchten en goedkope vakantievluchten. KLM zou volgens Paternotte daarom weinig last hebben van de maatregel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegtuigbemanning heeft grotere kans op kanker

Duidelijkheid over Lelystad

Coalitiegenoot VVD vindt het te vroeg om te praten over Schiphol. "Eerst moeten we duidelijkheid hebben over opening Lelystad Airport", zegt Kamerlid Remco Dijkstra. "Schrappen van nachtvluchten is een optie, maar dat moet je breder bekijken, omdat het leidt tot meer drukte overdag." 

De SP pleit voor geleidelijke afschaffing van de nachtvluchten. "Maar op termijn lijkt verbieden van nachtvluchten lijkt ons een goed idee", zegt Kamerlid Cem Lacin. De Tweede Kamer praat vandaag met minister Van Nieuwenhuizen over de luchtvaart.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore