Bonenziekte

Burgemeester verbiedt verbouw tuinbonen voor allergische jongen

23 april 2019 17:27 Aangepast: 23 april 2019 17:27

De burgemeester van het Italiaanse plaatsje Sesto Fiorentino heeft zich van zijn beste kant laten zien voor een jonge inwoner. Een jongen in het stadje heeft last van de zogenoemde bonenziekte, en dus mogen boeren binnen 300 meter van zijn huis geen bonen meer verbouwen.

De familie van de jongen had het verbod aangevraagd, maar dat was eerder nog afgewezen. Hij belandde vervolgens lange tijd in het ziekenhuis met klachten die te maken hadden met zijn allergie, en toen besloot burgemeester Lorenzo Falchi toch anders.

Alles vernietigen

De boeren die de tuinbonen hebben gezaaid, zullen alles binnen zeven dagen moeten vernietigen. Lokale media melden dat het gaat om een ruim gebied en dat er flinke gevolgen zullen zijn, maar dat is volgens de burgemeester niet waar. "Er staan vooral huizen en volkstuintjes in het gebied", zegt hij.

De burgemeester is erg voorzichtig geweest, geeft een woordvoerder toe. "Maar het is niet voor het eerst dat dit gebeurt. In Italië zijn er al meer plaatsen geweest waar deze maatregel is ingevoerd."

Bonenziekte

Bonenziekte wordt ook wel Glucose-6-phosphaat-dehydrogenase deficiëntie genoemd. Het is een erfelijke stofwisselingsziekte, waarbij de patiënt ernstige en acute reacties kan krijgen als hij of zij bepaalde stoffen binnenkrijgt. Dat kan al gebeuren bij inademing. Zonder behandeling kan een allergische reactie bij bonenziekte leiden tot de dood.

Bron: VSOP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore