Ga naar de inhoud
Berken in bloei

Rode ogen en constant niezen: piek in hooikoortsklachten

Hooikoortspatiënten hebben last van prikkende ogen, slijm en moeten veel niezen. Beeld © ANP

Door het droge en warme weer van de afgelopen dagen hebben veel mensen alweer erg last van hooikoorts. En doordat er ook nog een oostenwind staat, waait het stuifmeel dat van planten afkomt vrijelijk door de lucht. Op sociale media regent het klachten.

Op dit moment zijn het vooral de berken die de boosdoener zijn. Die staan overal volop in bloei en de hangende katjes geven stuifmeel en pollen aan de lucht af. "De lucht is nu zo gortdroog als maar kan", zegt William Huizinga van Buienradar. "Doordat er nauwelijks regen is gevallen de afgelopen tijd, wordt de lucht niet schoongewassen."

Hooikoortsvluchteling
Lees meer:
Hooikoortsvluchteling gaat down under

Saharastof

Omdat er nu een stevige oostenwind staat, waaien ook pollen uit Duitsland naar Nederland toe. Daar komt nog eens bij dat er op dit moment ook veel fijnstof en Saharastof door de lucht zweeft, zegt Huizinga. "Dat kan ook voor irritatie aan de luchtwegen en ogen zorgen. Het is, kortom, in de lucht één stoffige zooi. Dat merken mensen met hooikoortsklachten."

Toch komen er vermoedelijk nog zwaardere tijden aan voor hooikoortspatiënten. "De grassen, die voor de zwaarste categorie klachten zorgen, staan nog niet in bloei", legt Huizinga uit. "Dat is pas in de zomer aan de orde."

Verlichting

Gelukkig komt er op korte termijn wel verlichting aan. "De wind gaat draaien", zegt Huizinga. "En komende nacht is er al kans op een lokale bui. Morgen wordt de lucht vochtiger."

Dat het gaat regenen zorgt niet meteen voor verlichting van de hooikoortsdruk. "De regendruppels slaan op de plantjes. Daardoor wordt het stuifmeel door de lucht gelanceerd. Allereerst zorgt dat voor een verhoogde concentratie stuifmeel in de lucht, maar daarna gaat het liggen. De lucht wordt schoon geregend."

Koningsdag

Ook met Koningsdag gaat het regenen. Voor hooikoortspatiënten goed nieuws, maar voor anderen 'huilen met de pet op', aldus de meteoroloog. "Het wordt slecht 13 graden. Het lijkt wel herfst met lage temperaturen, kans op een stevige zuidwestenwind en veel regen."