Traangas en vechtpartijen

Bijna 200 demonstranten opgepakt tijdens gele hesjes-protest, tientallen auto's in brand

20 april 2019 17:03 Aangepast: 20 april 2019 19:35
Een 'geel hesje' wordt door een agent meegesleurd. Beeld © AFP

In Parijs zijn tijdens de wekelijkse protesten door gele hesjes 126 demonstranten opgepakt door de politie. Dat melden Franse media. Het is de 23ste week op rij dat de gele hesjes demonstreren. Ze doen dat in verschillende steden in Frankrijk. In Parijs zijn naar schatting een kleine 10.000 demonstranten op de been.

Op meerdere plaatsen in de Franse hoofdstad waren vechtpartijen en gebruikte de politie traangas tegen de demonstranten. Tientallen auto's zijn in brand gestoken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Protesten gele hesjes lopen weer uit de hand

60.000 agenten

Verspreid over heel Frankrijk zijn zaterdag 60.000 agenten opgeroepen om de orde te bewaken. In Parijs zijn 5000 agenten op straat om de vier aangekondigde demonstraties in de gaten te houden.

De beweging van de gele hesjes begon in november met protesten tegen geplande verhogingen van de benzineaccijns, maar is nu in het algemeen gekant tegen het hervormingsbeleid van de regering van president Emmanuel Macron.

Politieagenten filmden tijdens een eerder protest van de gele hesjes hoe ze werden bekogeld:

De protesten lopen geregeld uit de hand.

Notre-Dame

De brand in de Notre-Dame eerder deze week, wordt door de hesjes nu ook aangegrepen. "Miljoenen voor het herstel van Notre-Dame, wat blijft er voor de armen over?", was een van de leuzen die gescandeerd werd en op borden was te lezen.

In het begin waren er bijna 250.000 deelnemers aan de protesten, maar hun aantal neemt sterk af. Vorige week waren er in heel Frankrijk nog 31.000 gele hesjes op de been.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore