Misbruik in Bangladesh

Nusrat (19) deed aangifte van seksueel misbruik en werd levend verbrand

18 april 2019 14:59 Aangepast: 18 april 2019 15:00
Vrouwen demonstreren na de dood van Nusrat. Beeld © Getty

Overgoten met kerosine en in brand gezet, en dat alles omdat ze aangifte deed van seksueel misbruik door het schoolhoofd. Nusrat Jahan Rafi (19) overleefde de gruwelijke mishandeling op haar school in Bangladesh niet. Vrouwen gaan daar nu massaal de straat op.

Ze willen een structurele verandering. Een veilige plek om je verhaal te doen, een nieuwe wet desnoods. 

Het schoolhoofd had Nusrat naar zijn kantoor geroepen, vertelde haar familie aan de BBC. Hij zat aan haar, op een manier zoals een schoolhoofd niet zou moeten doen. Voordat het echt uit de hand liep, rende ze weg, volgens haar familie.

Nusrat ging naar de politie

Veel Bengaalse meisjes die slachtoffer worden van misbruik houden hun mond. Bang voor de reacties van familie, bang voor de omgeving. Maar Nusrat sprak zich uit. En dat niet alleen, ze ging naar de politie.

Familie van Nusrat treurt om haar dood. Familie van Nusrat treurt om haar dood.

Vanaf dat moment ging het mis. De aanklacht werd gefilmd en gelekt naar lokale media. Het schoolhoofd werd gearresteerd, maar de situatie voor Nusrat werd onveilig. Meerdere mensen protesteerden zelfs om het schoolhoofd vrij te krijgen.

Vermoord

Toch ging Nusrat twee weken geleden samen met haar broer naar school voor haar examens. De twee kwamen de school niet in. In plaats daarvan werd Nusrat door medeleerlingen meegenomen naar het dak van de school. Ze werd gedwongen haar aanklacht in te trekken.

Reactie VN en Human Rights Watch

De Verenigde Naties en Human Rights Watch hebben zich ook uitgesproken in de zaak. Volgens de VN is er nog veel te doen. De wetten zijn niet vrouwvriendelijk en er worden niet veel aanklachten van seksueel misbruik daadwerkelijk omgezet in een straf. Dat geldt voor misbruik op school en werk, zegt de VN.

Human Rights Watch dringt aan op een diepgaand onderzoek. "Het is een afgrijselijke moord op een dappere vrouw. Er moet actie worden ondernomen om seksueel misbruik in het land aan te pakken."   

Maar Nusrat weigerde, en dat werd haar fataal. Ze werd overgoten met kerosine en in brand gezet. Vier dagen later overleed ze. Het schoolhoofd zit nog altijd vast, en de politie arresteerde vijftien mensen, waarvan er zeven betrokken waren bij de moord.

Protest

Het nieuws over Nusrat heeft de discussie over aanranding en verkrachtingen in Bangladesh enorm aangewakkerd. Nog altijd is er geen veilige cultuur voor meisjes en vrouwen om aangifte van seksueel misbruik te kunnen doen, hoewel in 2009 al een wet werd aangenomen waarin stond dat op scholen ruimte moet zijn voor dergelijke aanklachten.

Nusrat moet het gezicht van de verandering komen als het aan deze vrouwen ligt. Nusrat moet het gezicht van de verandering komen als het aan deze vrouwen ligt.

Weinig scholen hebben hier vooralsnog gehoor aan gegeven, maar de roep erom wordt nu wel groot. Toch is er nog altijd niet veel optimisme. "Ik denk niet dat er veel zal gebeuren", zei professor Kaberi Gayen van de universiteit van Dhaka tegen de BBC.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Artsen zonder Grenzen slaat alarm: Rohingya-meisjes massaal verkracht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`