Ga naar de inhoud
Ton aan vervoerskosten

Universiteitsbestuurder declareert ritten voor de prijs van een Porsche

Exterieur van de Universiteit Utrecht. Beeld © ANP

De baas van de Universiteit Utrecht, Prof. Dr. Anton Pijpers heeft vorig jaar bovenop zijn salaris van bijna 230.000 euro nog eens ruim 120.000 euro gedeclareerd. Het gaat om chauffeurs- en taxikosten voor binnenlandse ritten. Het bedrag is meer dan drie keer hoger dan het gemiddelde over 2017 bij andere Nederlandse universiteiten.

Dat blijkt uit de declaratieoverzichten van de universiteit en het jaarverslag dat in handen is van RTL Nieuws. Voor het bedrag aan gedeclareerde ritten had Pijpers ook een gloednieuwe Porsche kunnen aanschaffen.

Doofpot

Student en lid van de medezeggenschapsraad Floris Boudens dook dieper in de jaarverslagen en ontdekte zo het hoge bedrag aan vervoerskosten voor Pijpers. "Helaas is het mij verboden om hier publiekelijk met de collegevoorzitter over te spreken. Het dreigt de doofpot in te gaan. Dat vind ik niet kunnen."

Boudens vergeleek het declaratiebedrag voor vervoerskosten van Pijpers met dat van collegevoorzitters van andere Nederlandse Universiteiten. Die bedragen varieerden in 2017 tussen de 4.256 euro (Universiteit van Amsterdam) en 31.432 euro (Rijksuniversiteit Groningen). Dat is dus op zijn hoogst nog geen derde van het bedrag dat Pijpers declareerde.

Top
Declaraties
Top Universiteit Utrecht knoeit met dienstauto

Eerder in opspraak

In 2015 raakte de top van de Utrechtse universiteit ook al in opspraak vanwege de hoge vervoerskosten. Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek toen dat de toenmalige voorzitter van de Raad van Bestuur privéritten declareerde bij de universiteit. Na de onthullingen en een reeks Kamervragen werd een deel van het bedrag teruggestort.

In 2017 oordeelde minister Bussemaker van Onderwijs dat het declaratiegedrag van de Utrechtse universiteitsbestuurders onacceptabel was. Zo werden onder andere verkeersboetes van dienstauto’s en dure flessen wijn bij diners gedeclareerd.

Minister:
Verkeersboetes en dure wijn
Minister: declaratiegedrag Utrechtse universiteitsbestuurders onacceptabel

'Draaideurdeclarant'

GroenLinks Tweede Kamerlid Zihni Özdil noemt de hoge kosten 'bizar'. "Promovenda en studenten worden uitgeknepen en zo’n bestuursvoorzitter gaat met 100.000 euro aan de haal. Deze bestuurder is een draaideurdeclarant. De minister moet met duidelijke afspraken komen. Zo zou er een maximumtarief voor declaraties ingesteld moeten worden."

Özdil vindt het verder vreemd dat bestemmingen in de declaraties zijn weggelakt, waardoor niet te traceren is of ritten rechtmatig gedeclareerd zijn. Hij heeft nieuwe Kamervragen ingediend en een debat aangevraagd. De Kamer steunt die aanvraag.

Universiteit: allemaal zakelijk verkeer

Volgens de Universiteit Utrecht zijn alle gedeclareerde ritten gemaakt voor het uitoefenen van de functie van Pijpers. Het weglakken van bestemmingen is uit privacy overwegingen gedaan. "Het gaat in alle gevallen om werk- en woon-werk-verkeer", laat een woordvoerder weten. "De UU realiseert zich dat de binnenlandse vervoerskosten voor de collegevoorzitter in vergelijking met de andere universiteiten hoog zijn." 

De hoge kosten komen volgens de universiteit vooral doordat er twee leaseauto's met chauffeur beschikbaar waren. Vooral bestuursvoorzitter Pijpers maakte hier gebruik van, waardoor het merendeel van de kosten op zijn conto is bijgeschreven. Naast deze contracten werd er desondanks regelmatig - ook door Pijpers - gebruik gemaakt van taxiritten blijkt uit de bonnen die RTL Nieuws bekeek. "Dat is gedaan als de chauffeur niet beschikbaar was of de dienstauto's bezet."

De universiteit zegt er aan te werken de kosten naar beneden te krijgen. Zo is eind 2018 het leasecontract van een van de twee dienstauto’s en een van de chauffeurs beëindigd. Ook verhuist Pijpers binnenkort naar Utrecht, waarmee de universiteit eveneens verwacht de hoge vervoerskosten te kunnen drukken.