Pasen = Passion

Hoeveel weegt het kruis en waarom Dordrecht? Dit moet je weten van The Passion

18 april 2019 11:55 Aangepast: 18 april 2019 11:56
Het kruis van The Passion vorig jaar in Amsterdam. Beeld © ANP

Wie Pasen zegt, zegt The Passion. Vanavond kijken er weer miljoenen mensen naar Edwin Jonker als Jezus, Edsilia Rombley als Maria en Martijn Krabbé als verteller. Zit jij voor de buis? Dan weet je na het lezen van dit stuk nét iets meer dan al die anderen.

Waarom organiseert de EO samen met de KRO-NCRV The Passion?

De omroepen geloven dat dit verhaal belangrijk is voor Nederland, zegt Cornelis Vlot, woordvoerder van de EO en organisator van The Passion. "We hopen dat mensen hoop putten uit het verhaal. Daarvoor hoef je niet gelovig te zijn, iedereen kan er iets van zijn eigen leven in herkennen. Het idee is om het verhaal van Jezus middenin de samenleving te zetten, dat doen we letterlijk met The Passion."

Hoe zwaar is het kruis van The Passion?

Het kruis van The Passion weegt om en nabij de 150 kilo, vertelt Vlot. "Twee groepen van achttien mensen dragen het kruis, ze wisselen af." Vooraf konden mensen zich aanmelden voor de processieloop. En dat gebeurde massaal, vertelt Vlot. "De organisatie kiest vervolgens de mensen die meelopen. Ze zoeken de geschikte lopers uit, bijvoorbeeld op basis van lengte, zodat het gewicht goed verdeeld is."

Moeten hoofdrolspelers in God geloven om mee te kunnen spelen?

"Nee, dat is geen voorwaarde. We kijken bij de cast wie de beste man of vrouw is voor de plek. Dat heeft alles te maken met of je kunt zingen en acteren en dat geloofwaardig kan doen", zegt Vlot, die erg blij is met de huidige cast. "Ik denk dat Martijn Krabbé in zijn rol als verteller om zijn manier echt weer iets toe gaat voegen. En ook de manier waarop de hoofdrolspelers hun rol vertolken is weer prachtig." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Dordrecht klaar voor The Passion

Wat vinden gelovigen van The Passion?

In het begin was het even wennen, maar het overgrote gedeelte van christelijk Nederland staat achter The Passion. Toch zijn er orthodoxe gelovigen die moeite hebben met de manier waarop het verhaal verteld wordt. "In dit verhaal zit de heilige kern van het christelijk geloof, en dat wordt nu op een populaire manier verteld. Je voelt wel dat daar spanning zit. Maar dat betekent niet dat we het niet moeten doen."

Waarom Dordrecht?

De negende editie van The Passion vanavond wordt gehouden in Dordrecht. Er zijn meerdere factoren die meewegen bij een keuze van een stad. Er moet voldoende ruimte zijn voor publiek bijvoorbeeld. En ook is het fijn als een stad ervaring heeft met het organiseren van grote evenementen. Ook de financiën zijn belangrijk, want de stad draagt daarin bij.

Aan die eisen voldeed Dordrecht, en er is nog een reden waarom Vlot blij is met Dordrecht. "400 jaar geleden vond daar de synode plaats, een landelijke kerkvergadering." Tijdens de synode werd de Nederlandse geloofsbelijdenis gewijzigd zodat er overeenstemming werd bereikt tussen verschillende stromingen. "Ook kwam er een gestandaardiseerde bijbel in het Nederlands, zodat die voor iedereen toegankelijk werd." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Veel aanmeldingen voor The Passion

Hoeveel kost The Passion?

Vlot: "Ongeveer 1,3 miljoen euro. Dat wordt betaald door de EO en KRO-NCRV, de gemeente en verschillende andere partners." 

Hoe wordt gezorgd voor de veiligheid van de bezoekers?

"Net als bij andere grote evenementen is er een veiligheidsplan", zegt Vlot. "Er zijn zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen. Mensen die komen zullen net als voorgaande jaren beveiliging zien. We zien vol vertrouwen uit naar een mooi evenement."

Voor hoeveel mensen is er plek?

Op het Maartensgat, het plein bij de Grote Kerk in Dordrecht, staat dit jaar het grote podium. Volgens Vlot is daar ongeveer plek voor 12.000 mensen. "Op een plein in de buurt, het Scheffersplein, is nog eens plek voor 3000 mensen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore