Reportage

Alles mag in brand, alles, maar niet 'hun' Notre-Dame

16 april 2019 17:23 Aangepast: 16 april 2019 20:47
Christelle voor de Notre-Dame. Beeld © RTL Nieuws

Ze tuurt voor zich uit, maar kijkt nergens naar. Zo lijkt het ten minste. Christelle is in gedachten verzonken. 'Haar' Notre-Dame. Bijna was het voorgoed gedaan met het imposante bouwwerk. Ze keek uren naar de tv. Naar de vlammen. Naar de vallende torenspits. "Het was verschrikkelijk."

Er willen vandaag zo veel mensen zien hoe het gesteld is met de Notre-Dame, dat er geen ruimte lijkt voor een moment van bezinning. Een moment van verdriet wellicht. Drommen mensen bekijken deze 'day after' het bouwwerk door het scherm van hun Samsung, iPhone, Huawei of Sony. Er wordt geklikt, gefilmd, gekeken. Soms serieus, weer gelachen en doorgelopen. Of nou ja, doorgeschuifeld. Harder gaat het niet.

Geen gewoon gebouw

De Notre-Dame is meer dan 'gewoon' een gebouw, dat is na gisteravond en vandaag wel duidelijk. Japanse, Chinese, Amerikaanse media, ze zijn er allemaal. Gebouwen van deze statuur zijn er maar weinig. De Sint-Pieter in Rome? Misschien. De Taj Mahal? Kan. De Notre-Dame bevindt zich in de Champions League van de architectonische hoogstandjes. En als daar iets mee gebeurt, dan komen de mensen.

Drukte bij de Notre-Dame op de dag na de brand. Drukte bij de Notre-Dame op de dag na de brand.

Het maakt de dag na de brand een dag van de massa. Iedereen wil weten hoe het ervoor staat, iedereen wil een foto of video. Van emotie lijkt maar weinig sprake, maar kijk je iets verder, dan is het er zeker.

Staren, turen, huilen

Want natuurlijk is er verdriet na deze gigantische brand. Iets buiten de gebaande paden, een paar stappen af van de grote weg met de cameraploegen en fotografen. Op het square René Viviani-Montebello vinden we relatieve rust, berusting eerder. Een vrouw praat rustig met haar man over de afgelopen avond. Een groepje vriendinnen vergelijkt foto's van eerder met de Notre-Dame nu. Zonder torenspits is de kathedraal niet af. Je hoort het er meer zeggen.

En dan zien we Christelle. 28 jaar. Ze staart voor zich uit. Of eigenlijk staart ze naar de kathedraal. Duidelijk is dat het haar meer doet dan de gemiddelde passant die vandaag een bezoekje brengt. Dat blijkt ook. "Ik zit hier al vanaf 9 uur", zegt ze terwijl de klok net half 11 passeert.

'Ik had hier mijn communie'

Veel woorden gebruikt Christelle niet. Ze woont in Parijs, is katholiek en houdt van de Notre-Dame. Zonder na te denken noemt ze de kathedraal even 'de kerk'. Een lach en een snel herstel volgen. "Kathedraal, kathedraal, natuurlijk". Christelle komt vaak in de Notre-Dame. En het is ook snel duidelijk waarom dit een bijzondere plek voor haar is. "Ik had hier mijn communie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Yvonne dacht dat de Notre-Dame zou verdwijnen: 'We zagen geen spuitkanonnen'

De brand sloeg bij haar in als een bom. Uren keek ze naar de televisie. Zenuwachtig, verdrietig was ze. "Ik heb de hele avond gehuild." De angst dat de Notre-Dame misschien wel helemaal zou verdwijnen bracht paniek, net als bij vele anderen. Deze ochtend moest ze het dus toch even met haar eigen ogen zien. Haar kathedraal staat er nog. Wat een opluchting.

Wederopbouw

De brandweer wist het gebouw te redden. De torenspits mag dan zijn gevallen, de torens staan er nog en ook de structuur van het gebouw staat nog altijd fier overeind. Een wederopbouw lijkt mogelijk, en de Franse president Emmanuel Macron is duidelijk: die wederopbouw gaat er komen. Voor Parijs. Voor Christelle. Voor al die duizenden toeristen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore