'Hij kent geen angst'

Heldhaftige priester redt heilige objecten uit brandende Notre-Dame

16 april 2019 14:05 Aangepast: 16 april 2019 14:29
De kroon en zijn redder. Beeld © Twitter

Jean-Marc Fournier heet-ie, de heldhaftige priester die onder meer een gouden doornenkroon uit de brandende Notre-Dame heeft gered. Hij ging samen met de brandweermannen naar binnen om heilige relikwieën te redden.

De kroon wordt gezien als overblijfsel van de doornenkrans die bij de kruisiging op het hoofd van Jezus werd gelegd. Naast de kroon nam hij het Allerheiligste mee: de hostie die katholieken aanbidden als het Lichaam van Christus.

Geen angst

Als Fournier er niet was geweest, zouden de waardevolle objecten waarschijnlijk door de vlammenzee verwoest zijn. "Het is een held", zei een hulpverlener tegen Sky News. "Hij toonde geen angst. Hij liep recht op de relikwieën af."

Het is niet voor het eerst dat de priester, die kapelaan is bij de brandweer, heldhaftig optreedt. Na de gruwelijke aanslag tijdens een optreden in de Bataclan, op 13 november 2015, ging hij ook de concertzaal in. Hij verzorgde toen de gewonden en de nabestaanden en deed een gebed voor de doden.

Afghanistan

Vijftiger Fournier begon als priester in Duitsland. In 2004 werkte hij zeven jaar lang met legers over de hele wereld. In Afghanistan overleefde hij een aanval, waarbij tien soldaten stierven.

Brandweermannen haalden nog meer waardevolle objecten uit de Notre-Dame. Ze liggen uitgestald in Hotel de Ville. Brandweermannen haalden nog meer waardevolle objecten uit de Notre-Dame. Ze liggen uitgestald in Hotel de Ville.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore