Tripje Design Week

Mbo-studenten die ziek werden in Milaan vanavond naar huis: 'Wordt een lange busrit'

12 april 2019 14:40 Aangepast: 12 april 2019 15:42
De leerlingen maakten een tripje naar de Design Week in Milaan. Beeld © AFP

Vanavond keren de mbo-studenten die ziek werden tijdens een schooltrip naar Milaan grotendeels weer naar huis. Buschauffeur Ruud Altena werd ook bevangen door het virus en gaat een zware terugreis tegemoet. "Ik kijk er niet naar uit."

"Het virus is waarschijnlijk tussen Duitsland en Milaan opgelopen", vertelt Ruud. Volgens Italiaanse media ging het om een voedselvergiftiging, maar volgens het ziekenhuis is het een norovirus, vertelt hij. Oftewel besmettelijke buikgriep.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Tientallen mbo-studenten ziek na schooltripje naar Milaan

'Je loopt helemaal leeg'

"Het begint met buikpijn", vertelt de buschauffeur. "Je voelt je licht in je hoofd en vervolgens loop je van boven tot onderen leeg, om het zo maar te zeggen. Het is heel besmettelijk, dus bij thuiskomst moeten we de bus volledig desinfecteren. Doen we dat niet, dan worden we weer ziek."

Ruud is een van de 17 Nederlanders die in het ziekenhuis belandden. Iedereen is inmiddels uit het hospitaal ontslagen, maar een 'handvol leerlingen' blijft waarschijnlijk nog in Milaan, zegt Ruud. "Daar wordt een accommodatie voor gezocht, totdat ze weer beter zijn."

Buschauffeur Ruud. Buschauffeur Ruud.

'Zeurderige buik'

Ruud voelt zich nog steeds een beetje licht in het hoofd en heeft een 'zeurderige buik'. Hij kijkt dus niet uit naar de terugrit van vanavond. "Ik rij tot de grens van België, een rit van ongeveer 9 uur en daar word ik dan afgelost door een andere chauffeur."

Ruud houdt er rekening mee dat leerlingen tijdens de rit terug misschien weer onwel worden. "We hebben rollen met stevige tassen ingeslagen en hebben flessen Dettol mee. Ik denk dat iedereen blij is om straks weer thuis te zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`