WikiLeaks-oprichter gearresteerd

Verenigde Staten vragen om uitlevering Assange

11 april 2019 13:45 Aangepast: 11 april 2019 18:11
Beeld © AFP

De VS hebben om uitlevering gevraagd van de in Londen aangehouden Julian Assange. De Amerikaanse justitie beschuldigt de WikiLeaks-activist van samenzwering en computervredebreuk.

Assange kan maximaal vijf jaar cel krijgen, heeft het ministerie van Justitie in Washington laten weten.

In de aanklacht staat dat Assange heeft samengezworen met de Amerikaanse (ex-) militair Chelsea Manning om illegaal toegang te krijgen tot overheidscomputers. Manning lekte informatie over Amerikaanse militairen naar WikiLeaks toen zij als man dienst deed in onder meer Irak. Manning werd in 2013 schuldig bevonden aan diefstal en spionage en kreeg 35 jaar cel, maar kwam in 2017 vervoegd vrij.

Ecuador trok asiel in

Assange is aangehouden nadat Ecuador het diplomatieke asiel introk. Hij verbleef sinds 2012 in Londen, in de ambassade van Ecuador. Hij kreeg daar asiel, maar het land wilde niet langer onderdak aan hem bieden.

De activist was altijd al bang dat hij zou worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Daar zou hij vervolgd kunnen worden voor het publiceren van geheime informatie via de klokkenluiderssite.

Toen Assange net in de ambassade van Ecuador zat, werd volgens correspondent Anne Saenen al gespeculeerd hoe hij daar ooit uit kon komen. "Want hij kon daar natuurlijk niet altijd blijven", vertelt Saenen. Als hij namelijk Brits grondgebied zou betreden, zou hij opgepakt mogen worden. "Er werd gezegd dat hij misschien met een helikopter naar Ecuador kon vluchten. Of via de ambassadepost, dat mag namelijk niet geopend worden."

Het liep toch anders. Ecuador verleende Assange destijds onderdak omdat het land toen problemen hadden met Amerika. De relatie tussen beide landen is intussen iets genormaliseerd.

Ambassade werd hem zat

"De ambassade werd hem ook wel zat. Je kunt je voorstellen: hij heeft zeven jaar een kamer bezet gehouden. Hij kreeg daar te eten en moest sporten om fit te blijven. Hij liep ook een keer een longontsteking op, toen moest er een arts komen." Ecuador heeft ook laten weten dat Assange de voorwaarden had geschonden doordat hij politiek actief werd. "Dat was de druppel. Als je in de ambassade zit, dan moet je je stilhouden."

Arrestatie gefilmd

De arrestatie van Assange is gefilmd. Op die beelden lijkt de 47-jarige journalist, inmiddels met volle baard en een stuk ouder, zich te verzetten. Volgens Saenen was de arrestatie toch wat onverwacht. "Hij heeft zeven jaar vastgezeten. Er waren vaker geluiden dat ze hem eruit zouden werken."

 

Julian Assange is hacker, activist en de oprichter van WikiLeaks

Na jaren schuilen in de ambassade, is Assange nu alsnog gearresteerd.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie Londen arresteert WikiLeaks-oprichter Julian Assange

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore