Voedselvergiftiging

Een bedorven bruiloft: bruid Anne werd ziek van haar eigen huwelijksdiner

13 april 2019 09:55 Aangepast: 13 april 2019 10:29
De NVWA kreeg in de afgelopen jaren meerdere meldingen van mensen die zeiden ziek te zijn geworden van het eten op een bruiloften Beeld © ANP

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat steeds vaker voedselvergiftigingen gemeld worden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ook op bruiloften gaat het wel eens mis, blijkt uit de ruim 7700 meldingen die RTL Nieuws bekeek. Bruid Anne* weet er alles van. Ze werd ziek op haar eigen huwelijksdag.

De bruiloft van Anne had een nare nasmaak. Het was een prachtige dag in 2012, maar de volgende dag sloeg dat om. Van de vijftig bruiloftsgasten bleken er 27 ziek te zijn geworden: voedselvergiftiging. Ook bruid Anne werd ziek. Ze voelde zich zelfs zo slecht dat ze met de ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht. Een paar dagen bleef ze goed ziek.

Samen met de andere bruiloftsgasten heeft Anne proberen te reconstrueren hoe ze allemaal zo ziek hebben kunnen worden. Waarschijnlijk was de zalm de boosdoener. Anne: "Op het feest hadden we zalm. Daar had mijn vader niet van gegeten en die is niet ziek geworden. Alle mensen die zalm gegeten hadden wel."

Miskraam

Als ze zich weer beter voelt, klaagt Anne bij de cateraar van de bruiloft en bij inspectiedienst NVWA, maar na een inspectie - die twee weken later plaatsvindt - wordt niets gevonden.

Op het moment van de bruiloft en de voedselvergiftiging blijkt Anne net zwanger te zijn. Die zwangerschap mondt uit in een miskraam. Anne hoort van haar arts dat het waarschijnlijk is misgegaan omdat ze zo ziek is geweest. Of het ook echt daardoor komt, is moeilijk te bewijzen.

Miniatuurvoorbeeld
Zoek het op

Bij deze restaurants in jouw buurt was iets mis

Meer bedorven bruiloften

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoreit kreeg in zes jaar tijd zeker twaalf meldingen van voedselvergiftigingen op bruiloftsfeesten. We lezen een klacht uit 2013, waarbij meer dan honderd gasten ziek zouden zijn geworden na een bruiloft in Rotterdam. In Amsterdam was het in 2017 raak: tientallen bruiloftsgasten werden ziek, vermoedelijk door het eten van kip die over de datum was.

Ook waren er volgens de meldingen bedorven feestjes in onder andere Amstelveen, Vught, Leeuwarden en Houten. Geen enkele van de meldingen van voedselvergiftiging op een bruiloft leidde overigens tot maatregelen van de NVWA.

*De naam van Anne is gefingeerd.

Miniatuurvoorbeeld
Onderzoek RTL Nieuws

Meer meldingen voedselvergiftiging, minder vaak boetes

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore