Ga naar de inhoud
Ziek van eten

Meer meldingen voedselvergiftiging, minder vaak boetes

Beeld © EPA

Het aantal meldingen van voedselvergiftigingen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit stijgt fors. Tussen 2015 en 2017 is het aantal klachten met meer dan de helft toegenomen. Een melding leidt echter steeds minder vaak tot een boete van de NVWA.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Mensen melden vooral ziek te zijn geworden na het eten van kip, zalm, pizza of Chinees. In de meerderheid van de gevallen gaat het om voedsel van horecagelegenheden, zoals restaurants en snackbars.

In 2015 kwamen bij de NVWA 1250 meldingen binnen. In 2017 was dat aantal met bijna 53 procent gestegen naar 1910 meldingen. Een verklaring voor die toename heeft de NVWA niet.

Meldingen voedselvergiftiging bij NVWA

Een
Lees ook:
Een bedorven bruiloft: bruid Anne werd ziek van haar eigen huwelijksdiner

Minder vaak boetes

Na een melding kan de NVWA onderzoek doen. Als er dan inderdaad wat mis blijkt te zijn in een restaurant, kan de NVWA maatregelen treffen. Ondanks de toename van het aantal meldingen, is het aantal maatregelen achtergebleven. In 2015 werd in 15,4 procent van de gevallen bijvoorbeeld een boete opgelegd of een schriftelijke waarschuwing gegeven. In 2017 daalde dat naar 8,3 procent.

Robbin en Kjell werden doodziek na etentje

02:28
Hoe fout het kan gaan als je in een vies restaurant eet weten Kjell en Robbin. Zij liepen een voedselvergiftiging op tijdens een bezoekje aan een wokrestaurant. 'Nog nooit zo ziek geweest'.

Benno Bruggink van de NVWA: "Wij hebben toezicht over in totaal ongeveer 40.000 horeca-instellingen. Wij kunnen niet bij elke melding ergens heen. Maar als er bijvoorbeeld over een locatie op één avond vier meldingen binnenkomen, dan gaat er een rood vlaggetje op." 

Veel meldingen van voedselvergiftiging gaan echter over één zieke. De NVWA: "Als er één melding is en we hebben uit dat restaurant nog nooit eerder een melding gehad, dan is het nog maar de vraag of we daarnaartoe gaan."

Bij
Zoek het op
Bij deze restaurants in jouw buurt was iets mis

'Dit is het topje van de ijsberg'

Het is belangrijk dat er goed toezicht is op voedselvergiftigingen, zegt Eelco Franz, voedselveiligheidsexpert van het RIVM: "Het gaat om een aanzienlijke groep mensen die ziek wordt. Lang niet iedereen meldt het bij de NVWA, dus dit is nog maar het topje van de ijsberg. De schattingen zijn dat het om zo'n 700.000 mensen per jaar gaat."

De grootste boosdoeners van voedselvergiftigingen zijn het norovirus, salmonella en de campylobacterbacterie. De meeste mensen zijn maar een paar dagen ziek na een besmetting.

Maar voedselvergiftigingen zijn vooral risicovol voor zwakkere groepen als ouderen, kinderen en mensen met onderliggende aandoeningen. Zo kan een e-coli-infectie bij kleine kinderen leiden tot ernstig nierfalen.

Van
Onderzoek RTL Nieuws
Van kakkerlakken in de oven tot beschimmelde spareribs: meer horeca onder verscherpt toezicht

Elk jaar tientallen doden

Een voedselvergiftiging kan ook fataal zijn. Volgens Franz overlijden jaarlijks tientallen mensen na een voedselinfectie.

Ook een paar dagen ziek op bed heeft al grote gevolgen. Eerder berekende het RIVM wat voedselvergiftigingen de maatschappij kosten. Per jaar gaat het om 150 tot 160 miljoen euro, waarvan zeker driekwart niet-zorgkosten zijn, zoals arbeidsverzuim.

Bron: RTL Nieuws