Krappe kooien

Rusland zet deuren 'walvisgevangenis' open, tientallen orka's en beloega's bevrijd

08 april 2019 17:53 Aangepast: 08 april 2019 20:45
Een van de gevangen orka's wordt onderzocht. Beeld © Getty

De bijna honderd orka's en beloega's in de beruchte 'walvisgevangenis' in het Russische Verre Oosten worden vrijgelaten. Na veel internationale kritiek zijn de voorbereidingen begonnen.

De walvisachtigen werden vorige zomer gevangen in de Zee van Ochotsk om te worden verkocht aan aquariums in onder meer China. Ze zitten al maanden opgesloten in kleine zeekooien in de Srednjaja-baai, ten westen van de stad Nachodka.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Maria filmde stiekem Russische 'orka-gevangenis': 'Het wordt zwaarbeveiligd'

Kleine kooien

De 'whale jail' leidde tot internationale kritiek. In de kooien kunnen de orka's en witte dolfijnen geen kant op. Terwijl ze in de vrije natuur duizenden kilometers afleggen. Orka's zijn intelligent en hebben familiebanden, zoals oma's die voor kleinkinderen zorgen. Nu zitten ze in een krappe kooi.

Eerder eisten de Russische autoriteiten de vrijlating al. Nu zijn de voorbereidingen in gang gezet. De ontruiming van de 'whale jail' zal enige tijd in beslag nemen, omdat bij de orka's en beloega's afzonderlijk wordt bekeken of ze aan vrijlating toe zijn. "Als sommige dieren ziek zijn, gaan we ze eerst verzorgen'', zegt Jean-Michel Cousteau, die de belangen van de zeezoogdieren behartigt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Russische 'orkagevangenis' moet walvissen vrijlaten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`