Ga naar de inhoud
Onderzoek RTL Nieuws

Kwart vieze restaurants staat in Amsterdam: ongedierte plaagt keukens

In Amsterdam wordt gevraagd ongedierte niet te voeren. Veel horecazaken hebben last van ratten en muizen. Beeld © ANP

Van de ruim 450 restaurants die in 2017 onder verscherpt toezicht van de NVWA stonden, staat bijna een kwart in Amsterdam. Horecazaken in de hoofdstad staan twee keer vaker dan gemiddeld onder verscherpt toezicht. Vooral ongedierte is een plaag.

Liefst 109 Amsterdamse horecazaken stonden in 2017 onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De meerderheid van deze zaken bevindt zich in de binnenstad.

Veel vieze restaurants in Amsterdamse binnenstad

Twee keer vaker vies

Veel vaker dan in andere grote steden zijn Amsterdamse horecazaken zo onhygiënisch dat zij onder verscherpt toezicht staan. In Den Haag (38), Rotterdam (35) en Utrecht (10) waren dat er beduidend minder. Landelijk gezien staan ongeveer 8 op de 1000 horecazaken onder verscherpt toezicht. In Amsterdam zijn dat ruim twee keer zoveel.

Wat verder opvalt is dat vooral ongedierte een probleem is in Amsterdam. Landelijk heeft ongeveer de helft (48%) van de onder toezicht gestelde zaken last van muizen of ratten. In Amsterdam leiden sporen van dit soort ongedierte bij 2 op de 3 zaken (67%) tot boetes.

Van
Onderzoek RTL Nieuws
Van kakkerlakken in de oven tot beschimmelde spareribs: meer horeca onder verscherpt toezicht

'Afvalinzameling leidt tot ongedierte'

Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is de verwerking van afval in de hoofdstad een belangrijke oorzaak voor de ongedierteplaag. "In veel steden, waaronder Amsterdam, moeten horecaondernemers hun vuilniszakken ’s avonds langs de kant van de weg zetten, terwijl dit vuilnis pas ’s ochtends door de gemeente wordt opgehaald. Hierdoor is de kans groter dan er muizen en ratten op af komen."

KHN pleit voor ondergrondse afvalsystemen om problemen met ongedierte te voorkomen. 

Huidige situatie

De onderzochte rapporten zijn van restaurants die in het jaar 2017 onder verscherpt toezicht stonden van de NVWA. Sinds kort is op de website van de NVWA voor de meeste horecazaken in Amsterdam ook per restaurant te zien wat de huidige situatie omtrent voedselveiligheid en hygiëne is. 

Bij
Onderzoek RTL Nieuws
Bij deze restaurants in jouw buurt was iets mis