Ga naar de inhoud
Nieuws

Jeff Bezos blijft de rijkste man ter wereld; ex-vrouw MacKenzie krijgt 35 miljard

Jeff en MacKenzie Bezos. Beeld © ANP

Jeff Bezos en zijn vrouw MacKenzie Bezos hebben de scheidingspapieren zo goed als rond. Bezos blijft de rijkste man op aarde, zijn vrouw houdt een deel van de aandelen Amazon.

Meneer en mevrouw Bezos maakten donderdagavond via Twitter gelijktijdig bekend wat de afspraken zijn. Daar is te lezen dat alle aandelen in de nationale krant the Washington Post en in ruimtevaartbedrijf Blue Origin naar Bezos gaan.

35 miljard dollar aan Amazon-aandelen

Het scheidende koppel bezat samen ongeveer 16 procent van de aandelen Amazon, het bedrijf dat Jeff Bezos heeft opgericht. Jeff Bezos houdt 75 procent van die aandelen, MacKenzie Bezos houdt 25 procent. Zij draagt het stemrecht dat ze heeft over aan haar ex-man.  

Amazon is in totaal 890 miljard dollar (723 miljard euro) waard. 15 procent daarvan, het aandeel dat ze samen bezaten, is 142 miljard dollar. De aandelen die MacKenzie Bezos momenteel overhoudt, zo’n vier procent van het totaal, zijn een slordige 35 miljard dollar waard.

Scheiding na 25 jaar

De twee hebben elkaar leren kennen bij hedgefonds DE Shaw, waar ze samenwerkten. Uiteindelijk zijn ze ruim 25 jaar samen geweest. In januari 2019 maakte het koppel bekend te gaan scheiden. De scheiding wordt over ongeveer drie maanden afgerond. 

Duurste
Lees ook:
Duurste scheiding ooit? Amazon-ceo Jeff Bezos en vrouw uit elkaar

De bekendmaking dat het koppel uit elkaar ging leverde meteen veel vragen op, vooral over de financiën. Jeff Bezos is namelijk de rijkste man op aarde. Volgens de miljardairslijst van Bloomberg is hij goed voor een vermogen van 150 miljard dollar

Rijkdom in twee stukken? 

Als de rijkdom in tweeën werd gedeeld, zou MacKenzie 69 miljard dollar ontvangen, waarmee ze meteen de rijkste vrouw op aarde zou zijn geworden. Die rol blijft bij L'Oreal-erfgename Francoise Bettencourt Meyers, met een vermogen van 45,6 miljard dollar. MacKenzie moet nu genoegen nemen met een derde plaats, lijkt het. 

Jeff Bezos blijft de rijkste man op aarde, voornamelijk door de 12 procent aandelen Amazon die hij overhoudt. De waarde van die aandelen is ongeveer 107 miljard. Nummer 2, Bill Gates, heeft en vermogen van 92,5 miljard dollar.