Reddingsactie

Thaise jongens uit grot kregen drug ketamine tijdens reddingsactie

04 april 2019 17:25 Aangepast: 04 april 2019 17:36
Twee van de Thaise jongens in het ziekenhuis vlak na de reddingsactie. Beeld © EPA

De Thaise jongens die op 10 juli vorig jaar uit een grot werden gered, hebben tijdens die reddingsoperatie ketamine toegediend gekregen. De stof moest voorkomen dat de jongens tijdens de urenlange reddingsactie in paniek zouden raken.

Na zeventien dagen te hebben vastgezeten in een grot in het noorden van Thailand, werden de twaalf voetballertjes van 11 tot 16 jaar en hun trainer na een zes uur durende reddingsactie gered. Een team van tientallen duikers wist iedereen uit de grot te halen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reddingsactie Thailand in volle gang: zo worden de voetballertjes uit de grot gehaald

Volgens het medische tijdschrift New England Journal of Medicine hebben de jongens tijdens de reddingsoperatie het middel ketamine gekregen. Op die manier werd ervoor gezorgd dat de jongens kalm bleven terwijl de duikers hen een voor een door de smalle grotgangen leidden. 

De jongens in de grot. De jongens in de grot.

Ketamine als verdovingsmiddel

De stof ketamine is in Nederland vooral bekend als partydrug, maar is eigenlijk een verdovingsmiddel dat in de geneeskunde en diergeneeskunde wordt gebruikt. Volgens professor André Wolff, hoogleraar anesthesie aan het UMC Groningen, is het niet raar dat het middel in dit geval als kalmeringsmiddel is gebruikt.

"Ketamine kalmeert en wordt in de medische wereld gebruikt als pijnstiller en om mensen onder verdoving te brengen", vertelt Wolff. "Bij ketamine worden de ademhaling en hartfunctie niet gedempt, wat bij andere verdovende middelen vaak wel gebeurt." 

Hallucinaties

Toch wordt in Nederlandse ziekenhuizen niet vaak voor ketamine gekozen. "Ketamine kan namelijk bijwerkingen hebben zoals hallucinaties. We hebben tegenwoordig modernere middelen met minder bijwerkingen die vaker worden gebruikt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`